Pregled bibliografske jedinice broj: 1099438
Konzerviranje mesa soljenjem i salamurenjem
Konzerviranje mesa soljenjem i salamurenjem, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1099438 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konzerviranje mesa soljenjem i salamurenjem
(Meat Curing and Salting)
Autori
Daničić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
15
Mentor
Mastanjević, Krešimir
Ključne riječi
konzerviranje ; soljenje ; salamurenje
(canning ; salting ; curing)
Sažetak
Soljenje i salamurenje su kemijski oblici konzerviranja mesa koji svojom konzervirajućom ulogom sprječavaju kvarenje mesa te poboljšavaju senzorska i organoleptička svojstva mesa. Razlika soljenja i salamurenja je u tome što soljenje podrazumijeva upotrebu soli za konzerviranje mesa, a salamurenje je način konzerviranja smjesom kuhinjske soli, nitrata, nitrita, askorbinske kiseline i drugih sastojaka. Salamurenje se pretežito primjenjuje za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, kobasica i mesnih konzervi, dok se soljenje upotrijebljava za konzerviranje proizvoda u domaćinstvu i u industrijskoj proizvodnji. Cilj ovog rada jeste objasniti procese soljenja i salamurenja mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krešimir Mastanjević
(mentor)