Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1099438

Konzerviranje mesa soljenjem i salamurenjem


Daničić, Martina
Konzerviranje mesa soljenjem i salamurenjem, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1099438 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Konzerviranje mesa soljenjem i salamurenjem
(Meat Curing and Salting)

Autori
Daničić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
15

Mentor
Mastanjević, Krešimir

Ključne riječi
konzerviranje ; soljenje ; salamurenje
(canning ; salting ; curing)

Sažetak
Soljenje i salamurenje su kemijski oblici konzerviranja mesa koji svojom konzervirajućom ulogom sprječavaju kvarenje mesa te poboljšavaju senzorska i organoleptička svojstva mesa. Razlika soljenja i salamurenja je u tome što soljenje podrazumijeva upotrebu soli za konzerviranje mesa, a salamurenje je način konzerviranja smjesom kuhinjske soli, nitrata, nitrita, askorbinske kiseline i drugih sastojaka. Salamurenje se pretežito primjenjuje za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, kobasica i mesnih konzervi, dok se soljenje upotrijebljava za konzerviranje proizvoda u domaćinstvu i u industrijskoj proizvodnji. Cilj ovog rada jeste objasniti procese soljenja i salamurenja mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Mastanjević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Daničić, Martina
Konzerviranje mesa soljenjem i salamurenjem, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Daničić, M. (2020) 'Konzerviranje mesa soljenjem i salamurenjem', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dani\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2020}, pages = {15}, keywords = {konzerviranje, soljenje, salamurenje}, title = {Konzerviranje mesa soljenjem i salamurenjem}, keyword = {konzerviranje, soljenje, salamurenje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dani\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2020}, pages = {15}, keywords = {canning, salting, curing}, title = {Meat Curing and Salting}, keyword = {canning, salting, curing}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font