Pregled bibliografske jedinice broj: 1099424
Utjecaj biotičkog stresa uzrokovanog rodom Fusarium spp. na genotip pšenice (Triticum aestivum L.) osjetljiv na fuzarijsku palež klasa pšenice
Utjecaj biotičkog stresa uzrokovanog rodom Fusarium spp. na genotip pšenice (Triticum aestivum L.) osjetljiv na fuzarijsku palež klasa pšenice, 2017., diplomski rad, diplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1099424 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj biotičkog stresa uzrokovanog rodom
Fusarium spp. na genotip pšenice (Triticum
aestivum L.) osjetljiv na fuzarijsku palež
klasa pšenice
(Influence of biotic stress caused by genus
Fusarium spp. on FHB sensitive wheat (Triticum
aestivum L.) genotype)
Autori
Alivojvodić, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
31.10
Godina
2017
Stranica
40
Mentor
Marček, Tihana ; Španić Valentina
Ključne riječi
Fusarium spp. ; Super Žitarka ; antioksidativni enzimi ; lipidna peroksidacija ; koncentracija vodikovog peroksida
(Fusarium spp. ; Wheat Genotype, Antioxidative Enzymes, Lipid Peroxidation, H2O2 concentration)
Sažetak
Fuzarijska palež klasa (FHB) je ozbiljna bolest pšenice (Triticum aestivum L.) koja uzrokuje smanjenje prinosa i kvalitetu zrna, a uzrokuju je plijesni roda Fusarium spp. Plijesni proizvode mikotoksine koji mogu biti štetni za ljude i životinje. Na infekciju biljke odgovaraju povedanom aktivnošdu enzimatskog i neenzimatskog antioksidacijskog obrambenog sustava. Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj roda Fusarium spp. na genotip ozime pšenice osjetljiv na FHB („Super Žitarka“) pratedi aktivnost antioksidacijskih enzima, stupanj lipidne peroksidacije, koncentraciju vodikovog perkosida (H2O2) te ukupnu koncentraciju proteina nakon 2, 4, 7 i 14 dana tretmana Fusariumom. Tijekom cvjetanja uzorci su bili umjetno zaraženi suspenzijom spora Fusarium spp. i ostavljeni u uvjetima in vivo. U svim točkama uzorkovanja aktivnost askorbat peroksidaze (APX) i katalaze (CAT), kao i sadržaj proteina nisu pokazali značajne promjene nakon infekcije. Najveda aktivnost gvajakol peroksidaze (POD) bila je nakon 7 dana tretmana što upuduje da POD ima određenu ulogu u obrambenom odgovoru. Aktivnost polifenol oksidaze (PPO) pokazala je porast nakon 14 dana tretmana, što govori o kasnijem uključivanju PPO u odgovor na infekciju. Kasniji uključivanje antioksidativnih enzima u odgovor na Fusarium spp. karakterizira „Super Žitarku“ kao genotip osjetljiv na FHB.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
UIP-2014-09-9188 - Oplemenjivanje pšenice na otpornost prema Fuzarijskoj paleži klasa upotpunjeno s analizama mikotoksina i antioksidativnim putevima (Fuzarij/Fusarium) (Španić, Valentina, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek