Pregled bibliografske jedinice broj: 1099154
Utjecaj sumporovodika i selena na fiziološki aktivne komponente kod pšenične trave
Utjecaj sumporovodika i selena na fiziološki aktivne komponente kod pšenične trave, 2020., diplomski rad, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1099154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sumporovodika i selena na fiziološki
aktivne
komponente kod pšenične trave
(Influence of hydrogen sulfide and selenium on
physiologicaly active compounds in wheat grass)
Autori
Šoštarić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.10
Godina
2020
Stranica
64
Mentor
Teklić, Tihana
Ključne riječi
fenoli ; flavonoidi ; fotosintetski pigmenti ; pšenična trava ; selen ; suha tvar ; sumporovodik
(dry matter ; flavonoids ; hydrogen sulfide ; phenols ; photosynthetic pigments ; selenium ; wheatgrass)
Sažetak
Izdanci mlade pšenice koji se još nazivaju pšenična trava sve se češće koriste u ljudskoj prehrani u obliku soka ili praha. Kao bogati izvor minerala i vitamina A, C, E i B koristi se za liječenju astme, različitih alergija, u regulaciji šećera i visokog krvnog tlaka, a zbog sadržaja određenih aminokiselina i enzima pokazuje antikancerogeno djelovanje. U uvjetima nedostatka hemoglobina u krvi, klorofil iz pšenične trave preuzima njegovu ulogu pa se pšenična trava uspješno koristi i u liječenju anemije. Tijekom godina provedena su različita istraživanja na pšeničnoj travi koja bi poboljšala njezin rast i razvoj te kvalitetu. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj različitih temperatura (10, 20 i 30 oC) i primiranja sjemena (H2O, NaHS, Na2SeO4, NaHS+Na2SeO4) na sadržaj fenola, flavonoida, fotosintetskih pigmenata i udio suhe tvari kod tri sorte pšenice (Katarina, Osječka 20 i Super žitarka. Utvrđen je najveći sadržaj fenola i flavonoida pri 10 oC, suhe tvari pri 20 oC te fotosintetskih pigmenata pri 30 oC. Značajno veći sadržaj fenola i flavonoida u temperaturnom stresu je pokazalo primiranje sjemena selenom dok je na povećanje sadržaja suhe tvari najviše utjecalo primiranje sumporom. Sorta Katarina je pokazala značajno povećanje sadržaja fotosintetskih pigmenata pri temperaturnom stresu kod primiranja vodom i kombinacijom sumpora i selena, dok su sorte Osječka 20 i Super Žitarka povećanjem sadržaja fotosintetskih pigmenata reagirale samo pri temperaturi 20 oC.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Tihana Teklić
(mentor)