Pregled bibliografske jedinice broj: 1098827
Utjecaj uvjeta skladištenja na sadržaj askorbinske kiseline u pšeničnoj travi
Utjecaj uvjeta skladištenja na sadržaj askorbinske kiseline u pšeničnoj travi, 2020., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1098827 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta skladištenja na sadržaj askorbinske
kiseline u pšeničnoj travi
(Influence of storage conditions on content of
ascorbic acid in wheatgrass)
Autori
Tenžera, Laura
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
04.09
Godina
2020
Stranica
41
Mentor
Lisjak, Miroslav
Ključne riječi
vitamin C ; pšenična trava ; sok ; tkivo lista ; skladišni uvjeti
(vitamin C ; wheatgrass ; juice ; leaf tissue ; storage conditions)
Sažetak
Mladi izdanci pšenice u ranom stadiju porasta, a prije ulaska biljke u fazu vlatanja, nazivaju se pšeničnom travom. Bogata je mineralima, vitaminima, klorofilom, enzimima, bioflavonoidima te se zbog kvalitete nutritivnog sastava koristi u prehrani ljudi i životinja kao prirodni dodatak i time se svrstava u funkcionalnu hranu. U svježem stanju nakon otkosa ili nakon skladištenja, konzumiraju se svježi listovi ili njihov sok, a na tržištu se mogu naći pripravci u obliku praha ili tableta. Cilj istraživanja je bio ispitati utjecaj dužine trajanja skladištenja (0, 7, 14 i 21 dan) i temperatura skladištenja (4 °C, -18 °C, -80 °C) uzoraka soka odnosno tkiva lista pšenične trave na ukupan sadržaj askorbinske kiseline, kao najvažnijeg antioksidansa i pokazatelja nutritivne kvalitete. Na dan otkosa utvrđen je najveći sadržaj vitamina C u listu i soku pšenične trave. U prosjeku za obje varijante skladištenja tkiva, već nakon prvog dana došlo je do značajnog pada koncentracije vitamina C u usporedbi sa kontrolom analiziranom na dan otkosa. Skladištenje lista i soka pšenične trave pri -80 ºC rezultiralo je znatno blažim oscilacijama trenda pada sadržaja vitamina C u odnosu na ostale temperature skladištenja. Značajniji pad sadržaja vitamina C je utvrđen u soku za razliku od tkiva lista pšenične trave. Rezultati pokazuju da je s nutritivnog aspekta i sadržaja vitamina C, najbolje konzumirati pšeničnu travu u svježem stanju. Također, ukoliko je potrebno, puno bolje je skladištiti tkivo lista na duži period te iz njega pripremati svježi sok na dan konzumacije, nego skladištiti sok pripremljen na dan otkosa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Miroslav Lisjak
(mentor)