Pregled bibliografske jedinice broj: 1098789
Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova
Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 6; 475-483 doi:10.31727/m.22.6.2 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1098789 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost
organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova
(Nutritive properties and microbiological
integrity
of organically grown oilseeds and nuts)
Autori
Lenart, Lidija ; Moslavac, Tihomir ; Jager, Nina
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 22
(2020), 6;
475-483
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
hladno prešana ulja ; organski namazi ; organski proteini ; mikrobiološka ispravnost
(cold pressed oil ; organic butter ; organic protein ; microbial quality)
Sažetak
Organski uzgojene biljke uljarica i orašasti plodovi te proizvodi njihove prerade su zbog svojih nutritivnih vrijednosti, odličnog okusa i pozitivnih učinaka na zdravlje sve omiljeniji današnjim potrošačima. Mnogi od tih proizvoda se mogu dobiti uz minimalno procesiranje, a budući da nisu termički tretirani, zanimljivo je da imaju vrlo veliki stupanj mikrobiološke čistoće. U ovom radu opisani su proizvodi organski uzgojenih uljarica s obzirom na njihovu nutritivnu i energetsku vrijednost te mikrobiološku ispravnost. Opisana su svojstva ulja i maslaca biljaka uljarica i orašastih plodova te njihovi nusproizvodi, koji se dobivaju postupkom hladnog prešanja. U radu su prikazani i rezultati ispitivanja mikrobiološke ispravnosti navedenih proizvoda te usporedba dobivenih parametara s normama koje propisuje Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13, 115/18).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts