Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1098789

Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova


Lenart, Lidija; Moslavac, Tihomir; Jager, Nina
Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 6; 475-483 doi:10.31727/m.22.6.2 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1098789 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova
(Nutritive properties and microbiological integrity of organically grown oilseeds and nuts)

Autori
Lenart, Lidija ; Moslavac, Tihomir ; Jager, Nina

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 22 (2020), 6; 475-483

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
hladno prešana ulja ; organski namazi ; organski proteini ; mikrobiološka ispravnost
(cold pressed oil ; organic butter ; organic protein ; microbial quality)

Sažetak
Organski uzgojene biljke uljarica i orašasti plodovi te proizvodi njihove prerade su zbog svojih nutritivnih vrijednosti, odličnog okusa i pozitivnih učinaka na zdravlje sve omiljeniji današnjim potrošačima. Mnogi od tih proizvoda se mogu dobiti uz minimalno procesiranje, a budući da nisu termički tretirani, zanimljivo je da imaju vrlo veliki stupanj mikrobiološke čistoće. U ovom radu opisani su proizvodi organski uzgojenih uljarica s obzirom na njihovu nutritivnu i energetsku vrijednost te mikrobiološku ispravnost. Opisana su svojstva ulja i maslaca biljaka uljarica i orašastih plodova te njihovi nusproizvodi, koji se dobivaju postupkom hladnog prešanja. U radu su prikazani i rezultati ispitivanja mikrobiološke ispravnosti navedenih proizvoda te usporedba dobivenih parametara s normama koje propisuje Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13, 115/18).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Avatar Url Lidija Dujmović (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Lenart, Lidija; Moslavac, Tihomir; Jager, Nina
Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 6; 475-483 doi:10.31727/m.22.6.2 (domaća recenzija, članak, stručni)
Lenart, L., Moslavac, T. & Jager, N. (2020) Nutritivna svojstva i mikrobiološka ispravnost organski uzgojenih uljarica i orašastih plodova. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (6), 475-483 doi:10.31727/m.22.6.2.
@article{article, author = {Lenart, Lidija and Moslavac, Tihomir and Jager, Nina}, year = {2020}, pages = {475-483}, DOI = {10.31727/m.22.6.2}, keywords = {hladno pre\v{s}ana ulja, organski namazi, organski proteini, mikrobiolo\v{s}ka ispravnost}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.22.6.2}, volume = {22}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Nutritivna svojstva i mikrobiolo\v{s}ka ispravnost organski uzgojenih uljarica i ora\v{s}astih plodova}, keyword = {hladno pre\v{s}ana ulja, organski namazi, organski proteini, mikrobiolo\v{s}ka ispravnost} }
@article{article, author = {Lenart, Lidija and Moslavac, Tihomir and Jager, Nina}, year = {2020}, pages = {475-483}, DOI = {10.31727/m.22.6.2}, keywords = {cold pressed oil, organic butter, organic protein, microbial quality}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.22.6.2}, volume = {22}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Nutritive properties and microbiological integrity of organically grown oilseeds and nuts}, keyword = {cold pressed oil, organic butter, organic protein, microbial quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font