Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1098720

Gastronomija Dalmatinske zagore- važan turistički potencijal


Željka Šiljković
Gastronomija Dalmatinske zagore- važan turistički potencijal // GOSPODARSKE MOGUĆNOSTI ZAGORE I OBLICI NJIHOVA OPTIMALNOG ISKORIŠTAVANJA / Matas, Mate ; Rako, Ante (ur.).
Lećevica : Muć : Split: Kulturni sabor Zagore, 2015. str. 149-155 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


CROSBI ID: 1098720 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Gastronomija Dalmatinske zagore- važan turistički potencijal
(Gastronomy in the Dalmatian Zagora - important tourist potential)

Autori
Željka Šiljković

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
GOSPODARSKE MOGUĆNOSTI ZAGORE I OBLICI NJIHOVA OPTIMALNOG ISKORIŠTAVANJA / Matas, Mate ; Rako, Ante - Lećevica : Muć : Split : Kulturni sabor Zagore, 2015, 149-155

ISBN
978-953-57775-1-9

Skup
Zbornik radova: Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja / Matas, Mate ; Rako, Ante - Split : Kulturni sabor Zagore i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša - Split, 2015,

Mjesto i datum
Lećevica, Hrvatska; Muć, Hrvatska, 23.04.2015. - 24.04.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
gastronomija, turizam, destinacija, tradicionalna jela, Dalmatinska zagora, promocija
(gastronomy, tourism, destination, traditional meals, Dalmatian Zagora, promotion.)

Sažetak
Gastronomija je važan sastavni dio turizma i u svojoj autentičnosti predstavlja dio nematerijalne kulturne baštine određene regije ili lokalne zajednice. Gastronomske ture specifičan su turistički proizvod kojima se pojedina područja prezentiraju na međunarodnom turističkom tržištu, poput cesta sira, vina, maslina. Među brojnim turistima koji posjećuju svake godine obalne destinacije postoje i tzv. Egzistencijalni turisti kojima je cilj okusiti, osjetiti autentičnost određenog prostora i njegove gastronomske kulture. Stoga, moderni turizam promovira ciljane destinacije hrane i vina putem Interneta i specijaliziranih turističkih agencija, aplikacijama na smart phonima i medijima. Veliku ulogu imaju i elektronski mediji poput televizije koje putem posebnih programa i kanala promoviraju gastronomiju i kulinarstvo u svijetu. Dalmatinska Zagora sačuvala je brojna tradicionalna jela ponajprije kroz pisanu tradiciju, ali u stvarnosti prepoznatljiva je samo nekoliko jela ( arambašići, jela ispod peke). Autentičnost prostora predstavlja značajan turistički potencijal uključivanjem tradicionalnih jela u ponudu restorana, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i otvaranjem cesta hrane i vina zagore.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geografija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Željka Šiljković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Željka Šiljković
Gastronomija Dalmatinske zagore- važan turistički potencijal // GOSPODARSKE MOGUĆNOSTI ZAGORE I OBLICI NJIHOVA OPTIMALNOG ISKORIŠTAVANJA / Matas, Mate ; Rako, Ante (ur.).
Lećevica : Muć : Split: Kulturni sabor Zagore, 2015. str. 149-155 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
Željka Šiljković (2015) Gastronomija Dalmatinske zagore- važan turistički potencijal. U: Matas, M. & Rako, A. (ur.)GOSPODARSKE MOGUĆNOSTI ZAGORE I OBLICI NJIHOVA OPTIMALNOG ISKORIŠTAVANJA.
@article{article, year = {2015}, pages = {149-155}, keywords = {gastronomija, turizam, destinacija, tradicionalna jela, Dalmatinska zagora, promocija}, isbn = {978-953-57775-1-9}, title = {Gastronomija Dalmatinske zagore- va\v{z}an turisti\v{c}ki potencijal}, keyword = {gastronomija, turizam, destinacija, tradicionalna jela, Dalmatinska zagora, promocija}, publisher = {Kulturni sabor Zagore}, publisherplace = {Le\'{c}evica, Hrvatska; Mu\'{c}, Hrvatska} }
@article{article, year = {2015}, pages = {149-155}, keywords = {gastronomy, tourism, destination, traditional meals, Dalmatian Zagora, promotion.}, isbn = {978-953-57775-1-9}, title = {Gastronomy in the Dalmatian Zagora - important tourist potential}, keyword = {gastronomy, tourism, destination, traditional meals, Dalmatian Zagora, promotion.}, publisher = {Kulturni sabor Zagore}, publisherplace = {Le\'{c}evica, Hrvatska; Mu\'{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font