Pregled bibliografske jedinice broj: 1098720
Gastronomija Dalmatinske zagore- važan turistički potencijal
Gastronomija Dalmatinske zagore- važan turistički potencijal // GOSPODARSKE MOGUĆNOSTI ZAGORE I OBLICI NJIHOVA OPTIMALNOG ISKORIŠTAVANJA / Matas, Mate ; Rako, Ante (ur.).
Lećevica : Muć : Split: Kulturni sabor Zagore, 2015. str. 149-155 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 1098720 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gastronomija Dalmatinske zagore- važan turistički
potencijal
(Gastronomy in the Dalmatian Zagora - important
tourist potential)
Autori
Željka Šiljković
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
GOSPODARSKE MOGUĆNOSTI ZAGORE I OBLICI NJIHOVA OPTIMALNOG ISKORIŠTAVANJA
/ Matas, Mate ; Rako, Ante - Lećevica : Muć : Split : Kulturni sabor Zagore, 2015, 149-155
ISBN
978-953-57775-1-9
Skup
Zbornik radova: Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja / Matas, Mate ; Rako, Ante - Split : Kulturni sabor Zagore i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša - Split, 2015,
Mjesto i datum
Lećevica, Hrvatska; Muć, Hrvatska, 23.04.2015. - 24.04.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
gastronomija, turizam, destinacija, tradicionalna jela, Dalmatinska zagora, promocija
(gastronomy, tourism, destination, traditional meals, Dalmatian Zagora, promotion.)
Sažetak
Gastronomija je važan sastavni dio turizma i u svojoj autentičnosti predstavlja dio nematerijalne kulturne baštine određene regije ili lokalne zajednice. Gastronomske ture specifičan su turistički proizvod kojima se pojedina područja prezentiraju na međunarodnom turističkom tržištu, poput cesta sira, vina, maslina. Među brojnim turistima koji posjećuju svake godine obalne destinacije postoje i tzv. Egzistencijalni turisti kojima je cilj okusiti, osjetiti autentičnost određenog prostora i njegove gastronomske kulture. Stoga, moderni turizam promovira ciljane destinacije hrane i vina putem Interneta i specijaliziranih turističkih agencija, aplikacijama na smart phonima i medijima. Veliku ulogu imaju i elektronski mediji poput televizije koje putem posebnih programa i kanala promoviraju gastronomiju i kulinarstvo u svijetu. Dalmatinska Zagora sačuvala je brojna tradicionalna jela ponajprije kroz pisanu tradiciju, ali u stvarnosti prepoznatljiva je samo nekoliko jela ( arambašići, jela ispod peke). Autentičnost prostora predstavlja značajan turistički potencijal uključivanjem tradicionalnih jela u ponudu restorana, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i otvaranjem cesta hrane i vina zagore.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Geografija