Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1097998

Izolacija proteina i membrana ljuske jaja


Zajec, Marko
Izolacija proteina i membrana ljuske jaja, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1097998 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija proteina i membrana ljuske jaja
(Isolation of proteins and membranes from the egg shell)

Autori
Zajec, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.12

Godina
2020

Stranica
34

Mentor
Strelec, Ivica

Ključne riječi
ljuska jaja ; membrana jaja ; proteini prianjajućeg sloja bjelanjka ; lizozim ; kiselinska obrada
(eggshells ; eggshell membrane ; adherent egg white proteins ; lysozyme ; acid treatment)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada je ispitati mogućnost proizvodnje visokovrijednih proteina i membrana iz ljuske jaja kao otpada poljoprivredno- prehrambene industrije. U tu svrhu ljuska jaja je podvrgnuta dvostupanjskom procesu obrade, pri čemu su u prvom stupnju obrade izdvojeni visokovrijedni proteini bjelanjka, a u drugom stupnju membrane jaja. Pronađeno je da se ekstrakcijom proteina prianjajućeg sloja bjelanjka iz ljuske jaja u potpunosti ekstrahiraju proteini bjelanjka pri čemu prosječan prinos proteina iznosi 16, 10 ± 3, 44 mg proteina po gramu ljuske jaja, a aktivnost antimikrobnog enzima lizozima u iznosu od 4585, 21 ± 1251, 84 U/g. Analiza uvjeta skladištenja ljuske jaja kao otpada na stabilnost proteina prianjajućeg sloja bjelanjka i aktivnost lizozima pokazala je da je ljusku jaja kao otpad poželjno čuvati pri -20 °C ukoliko se ista neće odmah koristiti za ekstrakciju proteina. Kiselinska obrada ljuske jaja, 5 % kloridnom tijekom 2 h ili 10 % octenom i 15 % o-fosfornom kiselinom tijekom 3 h, pokazuje se pogodnom za potpuno oslobađanje membrana od ljuske jaja pri čemu se postižu prinosi od najmanje 2, 9 g membrana na 100 g ljuske jaja. Proizvedene membrane razlikuju se u sastavu organske tvari i sposobnosti kapaciteta vezanja vode obzirom na primijenjenu kiselinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivica Strelec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zajec, Marko
Izolacija proteina i membrana ljuske jaja, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Zajec, M. (2020) 'Izolacija proteina i membrana ljuske jaja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zajec, Marko}, year = {2020}, pages = {34}, keywords = {ljuska jaja, membrana jaja, proteini prianjaju\'{c}eg sloja bjelanjka, lizozim, kiselinska obrada}, title = {Izolacija proteina i membrana ljuske jaja}, keyword = {ljuska jaja, membrana jaja, proteini prianjaju\'{c}eg sloja bjelanjka, lizozim, kiselinska obrada}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zajec, Marko}, year = {2020}, pages = {34}, keywords = {eggshells, eggshell membrane, adherent egg white proteins, lysozyme, acid treatment}, title = {Isolation of proteins and membranes from the egg shell}, keyword = {eggshells, eggshell membrane, adherent egg white proteins, lysozyme, acid treatment}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font