Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1097988

HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA S DODATKOM SOKA OD MALINE


Siroglavić, Dominik
HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA S DODATKOM SOKA OD MALINE, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1097988 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA S DODATKOM SOKA OD MALINE
(VOLATILE COMPOUNDS OF HONEY WITH THE ADDITION OF RASPBERRY JUICE)

Autori
Siroglavić, Dominik

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
26.09

Godina
2019

Stranica
44

Mentor
Marijanović, Zvonimir

Ključne riječi
med, hlapljivi spojevi, sok od maline, GC-MS, HS-SPME, USE
(honey, volatile compounds, raspberry juice, GC-MS, HS-SPME, USE)

Sažetak
Mnoštvo bioloških spojeva u medu nisu stabilni, naročito hlapljive tvari, a njihove se strukture mogu transformirati tijekom zrenja meda, skladištenja te u procesu dobivanja proizvoda od meda usljed djelovanja visoke temperature. Cilj ovog rada je bio identificirati hlapljive i poluhlapljive spojeve unutar proizvoda od meda. Spojevisuizolirani ultrazvučnom ekstrakcijom (USE) koristeći otapala pentan : dietil-eter (1:2 v/v) i diklormetan. Druga korištena metoda je mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME). Izolirani spojevi su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS).Najzastupljeniji spojevi u istraživanom meduuzorka su bili: 5-hidroksimetilfurfural (21, 9-43, 9%), 2-furankarboksaldehid (furfural ; 16, 3%), mnogi terpeni i derivati benzena. Specifičan spoj izoliran ultrazvučnom ekstrakcijom koristeći diklormetan kao otapalo je tzv. malinaketon(4-(4-hidroksifenil)butan-2-on (0, 9%)).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Zvonimir Marijanović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Siroglavić, Dominik
HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA S DODATKOM SOKA OD MALINE, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Siroglavić, D. (2019) 'HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA S DODATKOM SOKA OD MALINE', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Siroglavi\'{c}, Dominik}, year = {2019}, pages = {44}, keywords = {med, hlapljivi spojevi, sok od maline, GC-MS, HS-SPME, USE}, title = {HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA S DODATKOM SOKA OD MALINE}, keyword = {med, hlapljivi spojevi, sok od maline, GC-MS, HS-SPME, USE}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Siroglavi\'{c}, Dominik}, year = {2019}, pages = {44}, keywords = {honey, volatile compounds, raspberry juice, GC-MS, HS-SPME, USE}, title = {VOLATILE COMPOUNDS OF HONEY WITH THE ADDITION OF RASPBERRY JUICE}, keyword = {honey, volatile compounds, raspberry juice, GC-MS, HS-SPME, USE}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font