Pregled bibliografske jedinice broj: 1097988
HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA S DODATKOM SOKA OD MALINE
HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA S DODATKOM SOKA OD MALINE, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1097988 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
HLAPLJIVI SPOJEVI MEDA S DODATKOM SOKA OD MALINE
(VOLATILE COMPOUNDS OF HONEY WITH THE ADDITION OF RASPBERRY JUICE)
Autori
Siroglavić, Dominik
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
26.09
Godina
2019
Stranica
44
Mentor
Marijanović, Zvonimir
Ključne riječi
med, hlapljivi spojevi, sok od maline, GC-MS, HS-SPME, USE
(honey, volatile compounds, raspberry juice, GC-MS, HS-SPME, USE)
Sažetak
Mnoštvo bioloških spojeva u medu nisu stabilni, naročito hlapljive tvari, a njihove se strukture mogu transformirati tijekom zrenja meda, skladištenja te u procesu dobivanja proizvoda od meda usljed djelovanja visoke temperature. Cilj ovog rada je bio identificirati hlapljive i poluhlapljive spojeve unutar proizvoda od meda. Spojevisuizolirani ultrazvučnom ekstrakcijom (USE) koristeći otapala pentan : dietil-eter (1:2 v/v) i diklormetan. Druga korištena metoda je mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME). Izolirani spojevi su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS).Najzastupljeniji spojevi u istraživanom meduuzorka su bili: 5-hidroksimetilfurfural (21, 9-43, 9%), 2-furankarboksaldehid (furfural ; 16, 3%), mnogi terpeni i derivati benzena. Specifičan spoj izoliran ultrazvučnom ekstrakcijom koristeći diklormetan kao otapalo je tzv. malinaketon(4-(4-hidroksifenil)butan-2-on (0, 9%)).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Zvonimir Marijanović
(mentor)