Pregled bibliografske jedinice broj: 1097986
KARAKTERIZACIJA HLAPLJIVIH SPOJEVA SALAME OD MESA ISTARSKOG MAGARCA
KARAKTERIZACIJA HLAPLJIVIH SPOJEVA SALAME OD MESA ISTARSKOG MAGARCA, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1097986 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KARAKTERIZACIJA HLAPLJIVIH SPOJEVA SALAME OD MESA ISTARSKOG MAGARCA
(CARACTERIZATION OF VOLATILE COMPOUNDS FROM SALAMI MADE OF ISTRIAN DONKY MEET)
Autori
Kovačić, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
21.09
Godina
2019
Stranica
38
Mentor
Marijanović, Zvonimir
Ključne riječi
salama, Istarski magarac, hlapljivi spojevi, aroma , HS-SPME, MAD, GC-MS
(salami, Istrian donkey, volatile compounds, aroma, HS-SPME, MAD, GC-MS)
Sažetak
Uz bioraznolikost lokalnih pašnjaka i specifičnih geofizičkih uvjeta istarskog podneblja razvila se autohtona pasmina istarskog magarca čije je meso jedinstvene kvalitete. U skladu s potrebama tržišta, ali i s uviđajnim povećanjem populacije narasla je potreba za stvaranjem suhomesnatih proizvoda od mesa istarskog magarca. Jedan takav proizvod je trajna sušena salama koja u svom sastavu osim mesa istarskog magarca sadrži i istarsko crno vino. Specifičnosti sirovine, tehnološkog postupka pripreme, fermentacije i zrenja rezultiraju povećanjem koncentracije hlapljivih spojeva arome. Te su komponente proizašle iz biokemijskih procesa prilikom razgradnje masnog, vezivnog i mišićnog tkiva a odgovorne su za okusne i mirisne osobine ovog proizvoda. Hlapljivi spojevi su izolirani dvjema različitim metodama: mikroekstrakcijom vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME) i mikrovalovima potpomognutom destilacijom (MAD), te analizirani spregnutom tehnikom plinska kromatografija – spektrometrija masa (GC-MS) u cilju usporedbe sličnosti i razlika dobivenih rezultata. SPME metodom identificirana su 23 različita spoja dok je metodom MAD identificirano njih 36. Identificirani spojevi mogu svrstati u sljedeće kemijske skupine: alkoholi, organosumporovi spojevi, terpeni, fenoli, aldehidi, esteri, alkani i masne kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Zvonimir Marijanović
(mentor)