Pregled bibliografske jedinice broj: 1097985
Karakterizacija hlapljivih spojeva iz trajne kobasice Bosanski sudžuk
Karakterizacija hlapljivih spojeva iz trajne kobasice Bosanski sudžuk, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1097985 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija hlapljivih spojeva iz trajne kobasice Bosanski sudžuk
(Characterization of volatile compounds from dry fermented sausage Bosanski sudžuk)
Autori
Pupačić, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
31.10
Godina
2018
Stranica
29
Mentor
Marijanović, Zvonimir
Ključne riječi
Bosanski sudžuk, HS-SPME, GC-MS, hlapljivi spojevi, arome
(Bosanski sudžuk, HS-SPME, GC-MS, volatile compounds, aroma)
Sažetak
Bosanski sudžuk, suha fermentirana kobasica, proizvodi se u većini dijelova Bosne i Hercegovine, i jedna je od tradicionalnihh kobasica na tom području. Tijekom procesiranja fermentiranih proizvoda odvijaju se brojne enzimatske i neenzimatske reakcije koje dovode do povećanja koncentracije hlapljivih komponenata aroma. Te komponente su odgovorne za specifične okusne i mirisne osobine ovog proizvoda. Za ekstrakciju hlapljivih spojeva iz uzoraka korištena je mikroekstrakcija na čvrstoj fazi iz para iznad otopine (HS-SPME-Headspace-Solid Phase Microextraction). Uzorci hlapljivih spojeva su analizirani plinskom kromatografijom spektrometrijom masa (GC-MS-Gas chromatography-mass spectrometry). U svim testiranim uzorcima kobasice terpeni su bili najzastupljeniji spojevi i to: limonen (21, 36-27, 05 %) , te δ-3-karen (16, 25-16, 73 %)
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Zvonimir Marijanović
(mentor)