Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1097985

Karakterizacija hlapljivih spojeva iz trajne kobasice Bosanski sudžuk


Pupačić, Josipa
Karakterizacija hlapljivih spojeva iz trajne kobasice Bosanski sudžuk, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1097985 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija hlapljivih spojeva iz trajne kobasice Bosanski sudžuk
(Characterization of volatile compounds from dry fermented sausage Bosanski sudžuk)

Autori
Pupačić, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
31.10

Godina
2018

Stranica
29

Mentor
Marijanović, Zvonimir

Ključne riječi
Bosanski sudžuk, HS-SPME, GC-MS, hlapljivi spojevi, arome
(Bosanski sudžuk, HS-SPME, GC-MS, volatile compounds, aroma)

Sažetak
Bosanski sudžuk, suha fermentirana kobasica, proizvodi se u većini dijelova Bosne i Hercegovine, i jedna je od tradicionalnihh kobasica na tom području. Tijekom procesiranja fermentiranih proizvoda odvijaju se brojne enzimatske i neenzimatske reakcije koje dovode do povećanja koncentracije hlapljivih komponenata aroma. Te komponente su odgovorne za specifične okusne i mirisne osobine ovog proizvoda. Za ekstrakciju hlapljivih spojeva iz uzoraka korištena je mikroekstrakcija na čvrstoj fazi iz para iznad otopine (HS-SPME-Headspace-Solid Phase Microextraction). Uzorci hlapljivih spojeva su analizirani plinskom kromatografijom spektrometrijom masa (GC-MS-Gas chromatography-mass spectrometry). U svim testiranim uzorcima kobasice terpeni su bili najzastupljeniji spojevi i to: limonen (21, 36-27, 05 %) , te δ-3-karen (16, 25-16, 73 %)

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Zvonimir Marijanović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pupačić, Josipa
Karakterizacija hlapljivih spojeva iz trajne kobasice Bosanski sudžuk, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Pupačić, J. (2018) 'Karakterizacija hlapljivih spojeva iz trajne kobasice Bosanski sudžuk', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pupa\v{c}i\'{c}, Josipa}, year = {2018}, pages = {29}, keywords = {Bosanski sud\v{z}uk, HS-SPME, GC-MS, hlapljivi spojevi, arome}, title = {Karakterizacija hlapljivih spojeva iz trajne kobasice Bosanski sud\v{z}uk}, keyword = {Bosanski sud\v{z}uk, HS-SPME, GC-MS, hlapljivi spojevi, arome}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pupa\v{c}i\'{c}, Josipa}, year = {2018}, pages = {29}, keywords = {Bosanski sud\v{z}uk, HS-SPME, GC-MS, volatile compounds, aroma}, title = {Characterization of volatile compounds from dry fermented sausage Bosanski sud\v{z}uk}, keyword = {Bosanski sud\v{z}uk, HS-SPME, GC-MS, volatile compounds, aroma}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font