Pregled bibliografske jedinice broj: 1097984
Kemijski sastav i antioksidacijski učinak eteričnog ulja šipurike (Rosa canina L.)
Kemijski sastav i antioksidacijski učinak eteričnog ulja šipurike (Rosa canina L.), 2019., diplomski rad, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
CROSBI ID: 1097984 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav i antioksidacijski učinak eteričnog ulja šipurike (Rosa canina L.)
(Chemical composition and antioxidant effect of dog rose essential oil (Rosa canina L.))
Autori
Kezić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Odjel za biotehnologiju
Mjesto
Rijeka
Datum
12.07
Godina
2019
Stranica
50
Mentor
Marijanović, Zvonimir ; Kraljević Pavelić, Sandra
Ključne riječi
Rosa Canina L., šipak, hlapljivi spojevi, Clevenger, GC-MS, DPPH metoda, antioksidacijska aktivnost
(Rosa canina L., rosehip, volatiles, Clevenger, GC-MS, DPPH method, antioxidant activity)
Sažetak
Rosa canina L. (Rosaceae) jedna je od najraširenijih divljih vrsta roda Rosa. Poznato je bogatstvo ploda R. canina raznim bioaktivnim spojevima kao što su vitamini (posebno vitamin C), fenolni spojevi (osobito flavonoidi), karotenoidi i masne kiseline, s potencijalnim pozitivnim učinkom na ljudsko zdravlje. Cilj ovog istraživanja bio je analizirati hlapljive spojeve ploda R. canina podrijetlom iz Hrvatske. Hlapljivi spojevi zajedno s nehlapljivim spojevima odgovorni su za okus i miris plodova. Hidrodestilacija je najčešće korištena metoda za izolaciju eteričnih ulja, tj. hlapljivih spojeva. Izolacija hlapljivih spojeva iz ploda R. canina provedena je destilacijom u modificiranoj aparaturi po Clevengeru. U ovom radu, za izolaciju hlapljivih spojeva korištena su tri uzorka: cijeli plod, zasebno sjemenke i zasebno mesnati dio. Kemijski sastav eteričnih ulja analiziran je plinskom kromatografijom-masenom spektrometrijom (GC-MS). U eteričnom ulju R. canina dobivenom iz cijelog ploda šipurike prevladavao je norizoprenoid vitispiran, a zatim keton 6-metilhept-5-en-2-on. Vitispiran je također identificiran u mesnatom dijelu R. canina, ali u znatno manjoj količini, dok je sadržaj 6-metilhept-5-en-2-ona bio gotovo isti kao u cijelom plodu. Ostale kvantitativno važne komponente u ovom uzorku su C9 - C22 ugljikovodici, te aldehidi heks-2-enal, furfural i hept-2-enal. Eterično ulje izolirano iz sjemenki R. canina obilježeno je visokim sadržajem fenilacetaldehida, srednjim sadržajem benzil-izotiocijanata, te odsustvom vitispirana i 6-metilhept-5-en-2-ona. Što se tiče terpena, tipičnih sastojaka eteričnih ulja, monoterpen limonen je dominirao u svim eteričnim uljima. Antioksidacijska aktivnost dobivenih uzoraka ispitana je korištenjem DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil) metode. Utvrđena je vrlo slaba antioksidacijska aktivnost (≤12, 42 %) svih testiranih uzoraka. Slaba antioksidacijska svojstva eteričnih ulja mogu se pripisati njihovom kemijskom sastavu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju