Pregled bibliografske jedinice broj: 1097982
IZOLACIJA HLAPLJIVIH SPOJEVA MEDA OD RUŽMARINA ULTRAZVUČNOM EKSTRAKCIJOM PRIJE I NAKON ZAGRIJAVANJA
IZOLACIJA HLAPLJIVIH SPOJEVA MEDA OD RUŽMARINA ULTRAZVUČNOM EKSTRAKCIJOM PRIJE I NAKON ZAGRIJAVANJA, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1097982 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
IZOLACIJA HLAPLJIVIH SPOJEVA MEDA OD RUŽMARINA ULTRAZVUČNOM EKSTRAKCIJOM PRIJE I NAKON ZAGRIJAVANJA
(ISOLATION OF VOLATILE COMPOUNDS OF ROSEMARY HONEY BY ULTRASONIC EXTRACTION BEFORE AND AFTER HEATING)
Autori
Uidl, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
11.07
Godina
2019
Stranica
35
Mentor
Marijanović, Zvonimir
Ključne riječi
med od ružmarina, zagrijavanje, ultrazvučna ekstrakcija, GC-MS, hlapljivi spojevi
(rosemary honey, heating, USE, GC-MS, volatile compounds)
Sažetak
Mnogi spojevi biološkog i botaničkog podrijetla u medu nisu stabilni, naročito hlapljive tvari, a njihove se strukture mogu transformirati tijekom sazrijevanja meda, njegova skladištenja i zagrijavanja. U ovom radu se istraživao utjecaj zagrijavanja na sastav i sadržaj hlapljivih spojeva u medu od ružmarina. Uzorak meda se zagrijavao na 60 oC(2 sata) sa dodatkom vode. Hlapljivi spojevi ekstrahirani su pomoću pentan:dietil-etera = 1:2 (v/v) i diklormetanskog otapala postupkom ultrazvučne ekstrakcije(USE) pri sobnoj temperaturi. Ekstrakti su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spektrometrija (GC-MS). Dominantni spoj identificiran u oba ekstrakta dobivena nakon zagrijavanja meda na 60 oC je 5-hidroksimetilfurfural.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Zvonimir Marijanović
(mentor)