Pregled bibliografske jedinice broj: 1097978
PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA ZAČINA ORIGANA PRIJE I NAKON ZAGRIJAVANJA
PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA ZAČINA ORIGANA PRIJE I NAKON ZAGRIJAVANJA, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1097978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA ZAČINA ORIGANA PRIJE I NAKON ZAGRIJAVANJA
(PROFILE OF VOLATILES COMPOUNDS OF OREGANO SPICE BEFORE AND AFTER HEATING)
Autori
Čikeš, Marija Ljubica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
24.09
Godina
2018
Stranica
31
Mentor
Marijanović, Zvonimir
Ključne riječi
origano, začin, zagrijavanje, HS-SPME, GC-MS, hlapljivispojevi
(oregano, spices, heating, HS-SPME, GC-MS, volatile compounds)
Sažetak
Mnogi prirodni biološki aktivni spojevinisu stabilni, naročito oni hlapljive prirode, a njihove se strukture mogu transformirati tijekom skladištenja i zagrijavanja. Uradu se istražuje utjecaj zagrijavanja na sastav i sadržaj hlapljivih spojeva začina origana. Uzorci začina su se zagrijavali na 150 °C (20min) bez dodavanja vode. Hlapljivi spojevi izolirani su pomoću mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi(HS-SPME). Ekstrakti su analizirani plinskom kromatografijom-masenom spektrometrijom (GC-MS). Dominantni spoj identificiranusvim uzorcima je bio monoterpenski fenol karvakrol (5-izopropil-2-metilfenol)i seskviterpen β-bisabolen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Zvonimir Marijanović
(mentor)