Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1097978

PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA ZAČINA ORIGANA PRIJE I NAKON ZAGRIJAVANJA


Čikeš, Marija Ljubica
PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA ZAČINA ORIGANA PRIJE I NAKON ZAGRIJAVANJA, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1097978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA ZAČINA ORIGANA PRIJE I NAKON ZAGRIJAVANJA
(PROFILE OF VOLATILES COMPOUNDS OF OREGANO SPICE BEFORE AND AFTER HEATING)

Autori
Čikeš, Marija Ljubica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
24.09

Godina
2018

Stranica
31

Mentor
Marijanović, Zvonimir

Ključne riječi
origano, začin, zagrijavanje, HS-SPME, GC-MS, hlapljivispojevi
(oregano, spices, heating, HS-SPME, GC-MS, volatile compounds)

Sažetak
Mnogi prirodni biološki aktivni spojevinisu stabilni, naročito oni hlapljive prirode, a njihove se strukture mogu transformirati tijekom skladištenja i zagrijavanja. Uradu se istražuje utjecaj zagrijavanja na sastav i sadržaj hlapljivih spojeva začina origana. Uzorci začina su se zagrijavali na 150 °C (20min) bez dodavanja vode. Hlapljivi spojevi izolirani su pomoću mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi(HS-SPME). Ekstrakti su analizirani plinskom kromatografijom-masenom spektrometrijom (GC-MS). Dominantni spoj identificiranusvim uzorcima je bio monoterpenski fenol karvakrol (5-izopropil-2-metilfenol)i seskviterpen β-bisabolen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Zvonimir Marijanović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čikeš, Marija Ljubica
PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA ZAČINA ORIGANA PRIJE I NAKON ZAGRIJAVANJA, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Čikeš, M. (2018) 'PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA ZAČINA ORIGANA PRIJE I NAKON ZAGRIJAVANJA', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ike\v{s}, Marija Ljubica}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {origano, za\v{c}in, zagrijavanje, HS-SPME, GC-MS, hlapljivispojevi}, title = {PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA ZA\v{C}INA ORIGANA PRIJE I NAKON ZAGRIJAVANJA}, keyword = {origano, za\v{c}in, zagrijavanje, HS-SPME, GC-MS, hlapljivispojevi}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ike\v{s}, Marija Ljubica}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {oregano, spices, heating, HS-SPME, GC-MS, volatile compounds}, title = {PROFILE OF VOLATILES COMPOUNDS OF OREGANO SPICE BEFORE AND AFTER HEATING}, keyword = {oregano, spices, heating, HS-SPME, GC-MS, volatile compounds}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font