Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1097975

ANALIZA HLAPLJIVIH SPOJEVA IZ TRAJNE KOBASICE KULENOVA SEKA


Žanko Tea
ANALIZA HLAPLJIVIH SPOJEVA IZ TRAJNE KOBASICE KULENOVA SEKA, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1097975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANALIZA HLAPLJIVIH SPOJEVA IZ TRAJNE KOBASICE KULENOVA SEKA
(STUDY OF VOLATILE COMPOUNDS FROM DRY FERMENTED SAUSAGE KULENOVA SEKA)

Autori
Žanko Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
28.03

Godina
2018

Stranica
30

Mentor
Marijanović, Zvonimir

Neposredni voditelj
Kranjac, Marina

Ključne riječi
kulenova seka, HS-SPME, GC-MS, hlapljivi spojevi, arome
(kulenova seka, HS-SPME, GC-MS, volatile compounds, aroma)

Sažetak
Kulenova sekaje tradicionalni mesni proizvod s područja istočne Hrvatske (Slavonije i Baranje) koja se ubraja u fermentirane trajne kobasice. Tijekom procesiranja fermentiranih proizvoda odvijaju se brojne enzimatske i neenzimatske reakcijekoje dovode do povećanja koncentracije hlapljivih komponenata aroma. Te komponente su odgovorne za specifične okusne i mirisne osobine ovog proizvoda. Za ekstrakciju tih spojeva iz uzoraka korištena je mikroekstrakcija na čvrstoj fazi iz para iznad otopine (HS-SPME). Svi uzorci hlapljivih spojeva su analizirani plinskom kromatografijom spektrometrijom masa (GC-MS). Ukupno je identificirano 20 spojeva. Identificirani spojevi su pripadali sljedećim kemijskim grupama: aldehidi, ketoni, alkoholi, aromatski ugljikovodici i organosumporni spojev.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Marina Kranjac (mentor)

Avatar Url Zvonimir Marijanović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žanko Tea
ANALIZA HLAPLJIVIH SPOJEVA IZ TRAJNE KOBASICE KULENOVA SEKA, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Žanko Tea (2018) 'ANALIZA HLAPLJIVIH SPOJEVA IZ TRAJNE KOBASICE KULENOVA SEKA', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, year = {2018}, pages = {30}, keywords = {kulenova seka, HS-SPME, GC-MS, hlapljivi spojevi, arome}, title = {ANALIZA HLAPLJIVIH SPOJEVA IZ TRAJNE KOBASICE KULENOVA SEKA}, keyword = {kulenova seka, HS-SPME, GC-MS, hlapljivi spojevi, arome}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2018}, pages = {30}, keywords = {kulenova seka, HS-SPME, GC-MS, volatile compounds, aroma}, title = {STUDY OF VOLATILE COMPOUNDS FROM DRY FERMENTED SAUSAGE KULENOVA SEKA}, keyword = {kulenova seka, HS-SPME, GC-MS, volatile compounds, aroma}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font