Pregled bibliografske jedinice broj: 1097975
ANALIZA HLAPLJIVIH SPOJEVA IZ TRAJNE KOBASICE KULENOVA SEKA
ANALIZA HLAPLJIVIH SPOJEVA IZ TRAJNE KOBASICE KULENOVA SEKA, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1097975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANALIZA HLAPLJIVIH SPOJEVA IZ TRAJNE KOBASICE KULENOVA SEKA
(STUDY OF VOLATILE COMPOUNDS FROM DRY FERMENTED SAUSAGE KULENOVA SEKA)
Autori
Žanko Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
28.03
Godina
2018
Stranica
30
Mentor
Marijanović, Zvonimir
Neposredni voditelj
Kranjac, Marina
Ključne riječi
kulenova seka, HS-SPME, GC-MS, hlapljivi spojevi, arome
(kulenova seka, HS-SPME, GC-MS, volatile compounds, aroma)
Sažetak
Kulenova sekaje tradicionalni mesni proizvod s područja istočne Hrvatske (Slavonije i Baranje) koja se ubraja u fermentirane trajne kobasice. Tijekom procesiranja fermentiranih proizvoda odvijaju se brojne enzimatske i neenzimatske reakcijekoje dovode do povećanja koncentracije hlapljivih komponenata aroma. Te komponente su odgovorne za specifične okusne i mirisne osobine ovog proizvoda. Za ekstrakciju tih spojeva iz uzoraka korištena je mikroekstrakcija na čvrstoj fazi iz para iznad otopine (HS-SPME). Svi uzorci hlapljivih spojeva su analizirani plinskom kromatografijom spektrometrijom masa (GC-MS). Ukupno je identificirano 20 spojeva. Identificirani spojevi su pripadali sljedećim kemijskim grupama: aldehidi, ketoni, alkoholi, aromatski ugljikovodici i organosumporni spojev.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split