Pregled bibliografske jedinice broj: 1097780
Med mandarine: profil hlapljivih spojeva i antioksidacijski potencijal
Med mandarine: profil hlapljivih spojeva i antioksidacijski potencijal, 2015., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1097780 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Med mandarine: profil hlapljivih spojeva i antioksidacijski potencijal
(Mandarin honey: volatile compounds profile and antioxidant potential)
Autori
Marević, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
17.07
Godina
2015
Stranica
63
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
med mandarine, hlapljivi spojevi, ultrazvučna ekstrakcija (USE), ekstrakcija na čvrstoj fazi (SPE), antioksidacijski potencijal, DPPH metoda, FRAP metoda
(mandarin honey, volatile compounds, ultrasound assisted solvent extraction (USE), solid phase extraction (SPE), antioxidant potential, DPPH method, FRAP method)
Sažetak
U radu odreñen je profil hlapljivih spojeva monoflornog meda mandarine hrvatskog podrijetla (delta rijeke Neretve). Korištene su dvije metode izolacije hlapljivih spojeva, ultrazvučna ekstrakcija organskim otapalom (USE) i ekstrakcija na čvrstoj fazi (SPE). Nakon analize vezanim sustavom plinska kromatografija-spektroskopija masa (GC-MS) svih dobivenih ekstrakata hlapljivih spojeva, kvalitativno i kvantitativno slični uzorci su združeni i svedeni na dva uzorka hlapljivih spojeva: pentan-dietil-eterski i diklormetanski ekstrakt. GC-MS analizom u oba uzorka identificirana su 33 spoja. U pentan-dietil-eterskom ekstraktu najzastupljeniji su „masni“ alkoholi i masne kiseline, a kvantitativno značajni sastojci su alkaloid kofein, karakterističan sastojak meda raznih citrusa, te indol i njegovi derivati. Diklormetanski ekstrakt je kvalitativno sličan pentan-dietil-eterskom ekstraktu. Glavna razlika je u sadržaju kofeina koji je glavni sastojak ovog ekstrakta. U oba ekstrakta identificiran je metil-antranilat koji se smatra specifičnim biomarkerom raznih vrsta meda citrusa. U radu je odreñena antioksidacijska aktivnost meda, izoliranih ekstrakata meda te kofeina, dvjema metodama, metodom odreñivanja ukupne antioksidacijske aktivnosti, FRAP metodom, i metodom odreñivanja antiradikalske aktivnost, DPPH metodom. Rezultati dobiveni ovim metodama su pokazali da oba ekstrakta meda mandarine pokazuju dobru antioksidacijsku aktivnost, ali ipak pentan-dietil-eterski ekstrakt ima veću ukupnu antioksidacijsku aktivnost od diklormetanskog ekstrakta. S druge strane med mandarine i čisti spoj kofein, prema rezultatima dobivenim FRAP i DPPH metodom, gotovo da i nemaju antioksidacijsko djelovanje. Rezultati istraživanja antioksidacijske aktivnosti dobiveni FRAP i DPPH metodom su u korelaciji, tj. obje metode su pogodne za odreñivanje antioksidacijske aktivnosti meda i hlapljivih spojeva izoliranih iz meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija