Pregled bibliografske jedinice broj: 1097742
Prirodni mirisi
Prirodni mirisi, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1097742 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prirodni mirisi
(Natural fragrances)
Autori
Marijanović, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
21.09
Godina
2016
Stranica
39
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
prirodni mirisi, metode izolacije, prirodne sirovine
(natural fragrances, isolation methods, natural raw materials)
Sažetak
Ovaj završni rad predstavlja pregledni rad na temu prirodnih mirisa, odnosno prirodnih sastojaka koji se koriste u proizvodnji raznih vrsta mirisnih pripravaka. U radu su definirani osnovni pojmovi koji se koriste u kemiji mirisa i parfumeriji. Tako se pod mirisom podrazumijeva kemijski spoj, ili češće smjesa kemijskih spojeva, kojeg ljudi i životinje mogu osjetiti svojim osjetilom mirisa. Pojedinačni kemijski spojevi ugodnog mirisa nazivaju se odorantima, mirisnim ili aromatičnim spojevima. Mirisni pripravci, parfemi, parfemske vode, toaletne i kolonjske vode, su smjese mirisnih sastojaka (kraće samo mirisa), otapala i fiksativa. Parfumerija koristi i specijalni, olfaktorni jezik prema kojemu se mirisi sastoje od mirisnih nota, vršne, srednje i bazne note. Mirisi su podijeljeni u mirisne grupe ili porodice koje se opisuju olfaktornim jezikom. U radu je naglasak stavljen na mirisne sastojke prirodnog porijekla i metode njihovog dobivanja iz prirodnih sirovina te je dan pregled karakterističnih prirodnih sirovina biljnog i životinjskog porijekla koje se koriste za izolaciju prirodnih mirisnih sastojaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija