Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1097731

Aromatični profil vina sorte Kujundžuša


Ančić, Ana
Aromatični profil vina sorte Kujundžuša, 2017., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1097731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aromatični profil vina sorte Kujundžuša
(Aromatic profile of the Kujundžuša wine)

Autori
Ančić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
16.10

Godina
2017

Stranica
56

Mentor
Radonić, Ani

Ključne riječi
Kujundžuša, aromatični profil, ekstrakcija tekuće-tekuće, HS-SPME, dehidratacija
(Kujundžuša, aromatic profile, liquid-liquid extraction, HS-SPME, dehydration)

Sažetak
Kujundžuša je autohtona sorta bijelog vina koja se tradicionalno uzgaja na području Imotskog. Vino je intenzivno žute boje, snažno, trpko te najviše ima poklonika u matičnom uzgojnom području. Za izolaciju hlapljivih aromatičnih spojeva korištene su tri metode izolacije: ekstrakcija tekuće-tekuće s dva različita organska otapala, smjesom pentan:dietil-eter (2:1 v/v) i diklormetanom, mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi (HS-SPME) i dehidratacija sa sredstvom za dehidrataciju, bezvodnim magnezijevim sulfatom. Dobiveni hlapljivi uzorci su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometrija masa, GC/MS. Svi uzorci vina Kujundžuša bili su kvalitativno i kvantitativno vrlo slični bez obzira na metodu izolacije. Vina Kujundžuše su sadržavala visoku koncentraciju spojeva sekundarne arome kao što su viši alkoholi 2-feniletanol i 2-(p-hidroksifenil)etanol, isparljivi esteri monoetil- i dietil- sukcinat te esteri masnih kiselina etil-oktanoat i etil-dekanoat. Spojevi primarne arome, C 13-norizoprenoidi, su identificirani u veoma malim količinama, ili čak tragovima, samo u uzorcima dobivenim HS-SPME metodom. Od metoda korištenih u ovome radu za određivanje aromatičnog profila vina, najprikladnije su ekstrakcija tekuće-tekuće s organskim otapalom smjesa pentan:dietil-eter i mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ani Radonić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ančić, Ana
Aromatični profil vina sorte Kujundžuša, 2017., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Ančić, A. (2017) 'Aromatični profil vina sorte Kujundžuša', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {An\v{c}i\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {56}, keywords = {Kujund\v{z}u\v{s}a, aromati\v{c}ni profil, ekstrakcija teku\'{c}e-teku\'{c}e, HS-SPME, dehidratacija}, title = {Aromati\v{c}ni profil vina sorte Kujund\v{z}u\v{s}a}, keyword = {Kujund\v{z}u\v{s}a, aromati\v{c}ni profil, ekstrakcija teku\'{c}e-teku\'{c}e, HS-SPME, dehidratacija}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {An\v{c}i\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {56}, keywords = {Kujund\v{z}u\v{s}a, aromatic profile, liquid-liquid extraction, HS-SPME, dehydration}, title = {Aromatic profile of the Kujund\v{z}u\v{s}a wine}, keyword = {Kujund\v{z}u\v{s}a, aromatic profile, liquid-liquid extraction, HS-SPME, dehydration}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font