Pregled bibliografske jedinice broj: 1097726
Aromatični profil brnistre
Aromatični profil brnistre, 2017., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1097726 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aromatični profil brnistre
(Spanish broom aromatic profile)
Autori
Lovrić, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
14.07
Godina
2017
Stranica
49
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
brnistra, eterično ulje, konkretno ulje, apsolur
(Spanish broom, essential oil, concrete oil, absolute)
Sažetak
Brnistra ili žuka (Spartium junceum L.) je samonikla aromatična biljka jarkih, žutih cvjetovi koji imaju ugodan, medni miris. Rasprostranjena je u mediteranskom dijelu Hrvatske, a posebno u Dalmaciji. Smatra se da grad Split, grčki Aspalathos, duguje svoje ime brnistri. S obzirom da miris aromatičnih biljaka potječe od hlapljivih spojeva, cilj ovog rada bio je odrediti profil aromatičnih, hlapljivih spojeva brnistre, odnosno odrediti sastav i sadržaj ovih spojeva u svježim cvjetovima brnistre. Radi što potpunijeg uvida u sastav i sadržaj hlapljivih spojeva pripremljeni su različiti uzorci hlapljivih spojeva, eterično ulje, konkretna ulja (2 uzorka) i apsoluti (2 uzorka), a njihova analiza je provedena plinskom kromatografijom-spektrometrijom masa (GC/MS). Aromatični spojevi nisu ni kvalitativno ni kvantitativno značajni sastojci uzoraka hlapljivih spojeva brnistre. Eterično ulje brnistre karakterizira visoki udio masnih kiselina, 45, 3 %, u odnosu na udio terpenskih, fenilpropanskih i ostalih mirisnih spojeva (5, 3 %). Konkretna ulja brnistre, bez obzira na metodu pripreme, kvalitativno i kvantitativno su vrlo slična. Gotovo svi sastojci konkretnih ulja su alifatski ugljikovodici, a nije identificiran niti jedan klasični mirisni spoj. Za razliku od konkretnih ulja, apsoluti brnistre razlikuju se kvalitativno i kvantitativno, što ovisi o metodi njihove pripreme, točnije temperaturi pri kojoj je provedena ekstrakcija hlapljivih spojeva iz biljnog materijala. Dok u apsolutu 1, koji je dobiven ekstrakcijom pri povišenoj temperaturi, dominiraju alifatski ugljikovodici (72, 0 %), apsolut 2, kod kojeg je ekstrakcija provedena pri sobnoj temperaturi, karakterizira podjednak udio alifatskih ugljikovodika i masnih kiselina i njhovih estera (42, 4 prema 41, 5 %). U apsolutima također nije identificiran niti jedan klasični mirisni spoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija