Pregled bibliografske jedinice broj: 1097723
Hlapljivi spojevi lista masline
Hlapljivi spojevi lista masline, 2018., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1097723 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hlapljivi spojevi lista masline
(Volatile compounds of olive leaf)
Autori
Zrilić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
20.07
Godina
2018
Stranica
46
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
list masline, hlapljivi spojevi, destilacija, HS-SPME, GC-MS
(olive leaf, volatile compounds, distillation, HS-SPME, GC-MS)
Sažetak
Maslina (Olea europea L.) je najzastupljenija poljoprivredna kultura u jadranskom dijelu Hrvatske, koja se uzgaja prvenstveno radi dobivanja maslinovog ulja. Sorte maslina koje se uobičajeno uzgajaju u Hrvatskoj, a posebno u Dalmaciji, su Oblica, Lastovka, Levantinka i Leccino. Listovi masline su nusproizvod berbe plodova. Od davnina je poznato da list masline ima ljekovita svojstva. Iako su glavni sastojci lista masline fenolni spojevi, prvenstveno flavonoidi, i oleuropein, u listu se nalaze i male količine hlapljivih spojeva, odnosno eteričnih ulja. Cilj ovog rada bio je odrediti profil hlapljivih spojeva listova četiri sorte maslina, odnosno odrediti sastav i sadržaj hlapljivih spojeva u njihovim suhim listovima. Korištene su dvije metode izolacije hlapljivih spojeva, vodena destilacija i mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi (HS-SPME). Svi uzorci hlapljivih spojeva, eterična ulja i vršne pare, analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS). Eterična ulja listova sorti Oblica, Levantinka i Leccino karakterizira visoki udio tipičnih sastojaka eteričnih ulja, terpena, norizoprenoida, fenolnih spojevi i njihovih derivata. Jedino u eteričnom ulju listova Lastovke nije identificiran niti jedan spoj iz skupine terpena i norizoprenoida. U vršnim parama listova sorti Oblica i Levantinka prevladavaju terpeni, s alpha-kopaenom kao glavnim sastojkom. Vršne pare listova Lastovke i Leccina karakterizira visoki udio karbonilnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija