Pregled bibliografske jedinice broj: 109738
Optimiranje biosinteze oksido-redukcijskih biokatalizatora
Optimiranje biosinteze oksido-redukcijskih biokatalizatora, 2002., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 109738 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje biosinteze oksido-redukcijskih biokatalizatora
(The optimization of biocatalyst production by baker's yeast)
Autori
Štorek, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
27.06
Godina
2002
Stranica
43
Mentor
Vasić-Rački, Đurđa
Ključne riječi
pekarski kvasac; biosinteza
(Baker's yeast; biosynthesis)
Sažetak
Poznato je da pri različitim uvjetima uzgoja pekarski kvasac proizvodi različite metabolite, među kojima su od posebnog značaja enzimi. Stoga je u ovom radu uzgojen pekarski kvasac u šaržnom bioreaktoru pri dvije različite početne koncentracije glukoze u podlozi s ciljem dobivanja maksimalne količine enzima alkohol dehidrogenaze kvasca (ADH). Provedena su tri ponovljena uzgoja pri početnoj koncetraciji glukoze CG0 = 50 g dm-3 i dva ponovljena uzgoja pri početnoj koncentraciji glukoze CG0 = 100 g dm&#8211 ; 3. Eksperimentalni uvjeti bili su isti u svih pet uzgoja: T = 30 °C ; pH = 5 ; volumni protok zraka qv0 = 3, 5 dm3 min-1 ; brzina miješanja n = 200&#8211 ; 600 min-1. Praćene su vremenske promjene koncentracije biomase, etanola, glukoze, proteina i otopljenog kisika te vremenske promjene volumne aktivnosti enzima ADH. Rezultati su pokazali da je konačna koncentracija biomase veća pri početnoj koncentraciji glukoze 100 g dm&#8211 ; 3. Također je pokazano da je volumna aktivnost enzima ADH veća pri početnoj koncentraciji glukoze 100 g dm-3 i da prati rast biomase. Reproducibilnost rezultata je vrlo dobra obzirom da se radi o biološkom procesu. Za opis procesa razvijen je matematički model i procijenjeni su parametri modela. Rezultati pokazuju dobro slaganje eksperimentalnih rezultata s matematičkim modelom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija