Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 109738

Optimiranje biosinteze oksido-redukcijskih biokatalizatora


Štorek, Helena
Optimiranje biosinteze oksido-redukcijskih biokatalizatora, 2002., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 109738 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje biosinteze oksido-redukcijskih biokatalizatora
(The optimization of biocatalyst production by baker's yeast)

Autori
Štorek, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
27.06

Godina
2002

Stranica
43

Mentor
Vasić-Rački, Đurđa

Ključne riječi
pekarski kvasac; biosinteza
(Baker's yeast; biosynthesis)

Sažetak
Poznato je da pri različitim uvjetima uzgoja pekarski kvasac proizvodi različite metabolite, među kojima su od posebnog značaja enzimi. Stoga je u ovom radu uzgojen pekarski kvasac u šaržnom bioreaktoru pri dvije različite početne koncentracije glukoze u podlozi s ciljem dobivanja maksimalne količine enzima alkohol dehidrogenaze kvasca (ADH). Provedena su tri ponovljena uzgoja pri početnoj koncetraciji glukoze CG0 = 50 g dm-3 i dva ponovljena uzgoja pri početnoj koncentraciji glukoze CG0 = 100 g dm&#8211 ; 3. Eksperimentalni uvjeti bili su isti u svih pet uzgoja: T = 30 °C ; pH = 5 ; volumni protok zraka qv0 = 3, 5 dm3 min-1 ; brzina miješanja n = 200&#8211 ; 600 min-1. Praćene su vremenske promjene koncentracije biomase, etanola, glukoze, proteina i otopljenog kisika te vremenske promjene volumne aktivnosti enzima ADH. Rezultati su pokazali da je konačna koncentracija biomase veća pri početnoj koncentraciji glukoze 100 g dm&#8211 ; 3. Također je pokazano da je volumna aktivnost enzima ADH veća pri početnoj koncentraciji glukoze 100 g dm-3 i da prati rast biomase. Reproducibilnost rezultata je vrlo dobra obzirom da se radi o biološkom procesu. Za opis procesa razvijen je matematički model i procijenjeni su parametri modela. Rezultati pokazuju dobro slaganje eksperimentalnih rezultata s matematičkim modelom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
125021

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Đurđa Vasić-Rački (mentor)

Avatar Url Helena Štorek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štorek, Helena
Optimiranje biosinteze oksido-redukcijskih biokatalizatora, 2002., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Štorek, H. (2002) 'Optimiranje biosinteze oksido-redukcijskih biokatalizatora', diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}torek, Helena}, year = {2002}, pages = {43}, keywords = {pekarski kvasac, biosinteza}, title = {Optimiranje biosinteze oksido-redukcijskih biokatalizatora}, keyword = {pekarski kvasac, biosinteza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}torek, Helena}, year = {2002}, pages = {43}, keywords = {Baker and \#39, s yeast, biosynthesis}, title = {The optimization of biocatalyst production by baker and \#39;s yeast}, keyword = {Baker and \#39, s yeast, biosynthesis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font