Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1097196

Profil hlapljivih spojeva aromatiziranih maslinovih ulja


Zenčić, Marijana
Profil hlapljivih spojeva aromatiziranih maslinovih ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1097196 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Profil hlapljivih spojeva aromatiziranih maslinovih ulja
(Volatile compounds profile of aromatized olive oils)

Autori
Zenčić, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
30.10

Godina
2019

Stranica
53

Mentor
Radonić, Ani

Ključne riječi
maslinovo ulje, aromatizirana maslinova ulja, hlapljivi spojevi, HS-SPME, GC-MS
(olive oil, aromatized olive oils, volatile compounds, HS-SPME, GC-MS)

Sažetak
Maslina (Olea euroapea L.) je jedna od najpoznatijih biljaka mediteranskog podneblja te se smatra najstarijom kultiviranom biljnom wstom. Iz ploda masline dobiva se maslinovo ulje. U današnje vrijeme sve je više znanstvenih istraživanja i spoznaja o maslinovom ulju te njegovom utjecaju na zdravlje. Osim ljekovitih svojstava, kao što su utjecaj na probavni i krvožilni sustav, maslinovo ulje se koristi u kozmetičke swhe i održavanje ljepote. U zadnje vrijeme aromatizirano maslinovo ulje dobiva sve veću pažnju u industriji maslinovog ulja gdje je glavni cilj aromatizacije proizvesti altemativne okuse za potrošače. Aromatizirana maslinova ulja predstavljaju novi koncept za poboljšanje okusa, senzornih karakteristika i roka trajanja ulja kao i zadovoljavanje potrošačkih težnji. Hlapljivi spojevi koji se nalaze u biljnom materijalu s kojim se aromatizira maslinovo ulje, kao što su ružmarin, bosiljak, timjan te mnogi drugi, poznati su zbog svoje antimikrobne i antioksidativne aktivnosti, hranjivih svojstava te komercijalne koristi. Korištene su dvije metode izolacije hlapljivih spojeva, destilacija s vodenom parom i mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi (HS-SPME). Svi uzorci hlapljivih spojeva, destilat i vršne pare, analizirani su veznim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC- MS).Glavni sastojci vršnih para maslinovog ulja su alifatski alkohol heksan- l-oi i aldehid (E)- heks-2-enal koji spadaju u skupinu tzv. ”zelenih“ hlapljivih spojeva. Vršne pare maslinovog ulja aromatiziranog s limunom i gorkom narančom su u kvalitativnom i kvantitativnom pogledu slične. U oba uzorka vršnih para dominira ciklički monoterpenski ugljikovodik limonen bez obzira na upotrijebljeno vlakno. U vršnim parama maslinovog ulja aromatiziranog origanom prevladavaju monoterpenski ugljikovodici limonen, p-cimen, gamma-terpinen i monoterpenski fenol timol. Glavne komponente wšnih para maslinovog ulja aromatiziranog ružmarinom, bez obzira na upotrijebljeno vlakno, su ugljikovodik limonen, ciklički monoterpenski eter 1, 8-cineol i ugljikovodik p-cimen. Glavni hlapljivi spojevi destilata maslinovog ulja aromatiziranog limunom su monoterpenski ugljikovodik limonen i monoterpenski aldehid geranial, spojevi koji su identificirani i u vršnim parama istog ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ani Radonić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zenčić, Marijana
Profil hlapljivih spojeva aromatiziranih maslinovih ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Zenčić, M. (2019) 'Profil hlapljivih spojeva aromatiziranih maslinovih ulja', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zen\v{c}i\'{c}, Marijana}, year = {2019}, pages = {53}, keywords = {maslinovo ulje, aromatizirana maslinova ulja, hlapljivi spojevi, HS-SPME, GC-MS}, title = {Profil hlapljivih spojeva aromatiziranih maslinovih ulja}, keyword = {maslinovo ulje, aromatizirana maslinova ulja, hlapljivi spojevi, HS-SPME, GC-MS}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zen\v{c}i\'{c}, Marijana}, year = {2019}, pages = {53}, keywords = {olive oil, aromatized olive oils, volatile compounds, HS-SPME, GC-MS}, title = {Volatile compounds profile of aromatized olive oils}, keyword = {olive oil, aromatized olive oils, volatile compounds, HS-SPME, GC-MS}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font