Pregled bibliografske jedinice broj: 1097196
Profil hlapljivih spojeva aromatiziranih maslinovih ulja
Profil hlapljivih spojeva aromatiziranih maslinovih ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1097196 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Profil hlapljivih spojeva aromatiziranih maslinovih ulja
(Volatile compounds profile of aromatized olive oils)
Autori
Zenčić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
30.10
Godina
2019
Stranica
53
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
maslinovo ulje, aromatizirana maslinova ulja, hlapljivi spojevi, HS-SPME, GC-MS
(olive oil, aromatized olive oils, volatile compounds, HS-SPME, GC-MS)
Sažetak
Maslina (Olea euroapea L.) je jedna od najpoznatijih biljaka mediteranskog podneblja te se smatra najstarijom kultiviranom biljnom wstom. Iz ploda masline dobiva se maslinovo ulje. U današnje vrijeme sve je više znanstvenih istraživanja i spoznaja o maslinovom ulju te njegovom utjecaju na zdravlje. Osim ljekovitih svojstava, kao što su utjecaj na probavni i krvožilni sustav, maslinovo ulje se koristi u kozmetičke swhe i održavanje ljepote. U zadnje vrijeme aromatizirano maslinovo ulje dobiva sve veću pažnju u industriji maslinovog ulja gdje je glavni cilj aromatizacije proizvesti altemativne okuse za potrošače. Aromatizirana maslinova ulja predstavljaju novi koncept za poboljšanje okusa, senzornih karakteristika i roka trajanja ulja kao i zadovoljavanje potrošačkih težnji. Hlapljivi spojevi koji se nalaze u biljnom materijalu s kojim se aromatizira maslinovo ulje, kao što su ružmarin, bosiljak, timjan te mnogi drugi, poznati su zbog svoje antimikrobne i antioksidativne aktivnosti, hranjivih svojstava te komercijalne koristi. Korištene su dvije metode izolacije hlapljivih spojeva, destilacija s vodenom parom i mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi (HS-SPME). Svi uzorci hlapljivih spojeva, destilat i vršne pare, analizirani su veznim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC- MS).Glavni sastojci vršnih para maslinovog ulja su alifatski alkohol heksan- l-oi i aldehid (E)- heks-2-enal koji spadaju u skupinu tzv. ”zelenih“ hlapljivih spojeva. Vršne pare maslinovog ulja aromatiziranog s limunom i gorkom narančom su u kvalitativnom i kvantitativnom pogledu slične. U oba uzorka vršnih para dominira ciklički monoterpenski ugljikovodik limonen bez obzira na upotrijebljeno vlakno. U vršnim parama maslinovog ulja aromatiziranog origanom prevladavaju monoterpenski ugljikovodici limonen, p-cimen, gamma-terpinen i monoterpenski fenol timol. Glavne komponente wšnih para maslinovog ulja aromatiziranog ružmarinom, bez obzira na upotrijebljeno vlakno, su ugljikovodik limonen, ciklički monoterpenski eter 1, 8-cineol i ugljikovodik p-cimen. Glavni hlapljivi spojevi destilata maslinovog ulja aromatiziranog limunom su monoterpenski ugljikovodik limonen i monoterpenski aldehid geranial, spojevi koji su identificirani i u vršnim parama istog ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija