Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1097109

PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA CVJETNOG MEDA


Trupina, Mateja
PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA CVJETNOG MEDA, 2019., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1097109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA CVJETNOG MEDA
(VOLATILE COMPOUNDS PROFILE OF FLOWER HONEY)

Autori
Trupina, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
30.10

Godina
2019

Stranica
50

Mentor
Radonić, Ani

Ključne riječi
livadni med, hlapljivi spojevi, ultrazvučna ekstrakcija, ekstrakcije tekuće-tekuće, HS-SPME, GC-MS
(meadow honey, volatiles, ultrasonic extration, liquid-liquid extraction, HS-SPME, GC-MS)

Sažetak
Pripadnici životinjskog carstva malih dimenzija, iznimno važni za ljudski život na Zemlji, su pčele. Medonosne pčele u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj su Apis mellifica, Apis cerana i Apis mellifera. Pčelinji proizvodi su med, pčelinji otrov, polen, matična mliječ, vosak. Senzorska svojstva meda čine boja, okus i miris. Hlapljivi spojevi su nositelji mirisa prehrambenih proizvoda, pa tako i meda. Kako je miris jedna od komponenti arome, hlapljivi spojevi se često nazivaju i „spojevima arome“. U ovom radu hlapljivi spojeva meda iz vlastitog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva OPG-a Trupina (Bosna i Hercegovina) izolirani su ultrazvučnom ekstrakcijom (USE), ekstrakcijom tekuće-tekuće (LLE) i mikroekstrakcijom vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME). Dobiveni ekstrakti su analizirani plinskom kromatografijom-masenom spektrometrijom. Glavni sastojci u ultrazvučnim ekstraktima su ravnolančani ugljikovodici dokosan (C22H46) i trikosan (C23H48). Monoterpenski eter (Z)-anetol je glavni spoj u vršnim parama meda iz 2019. god., a glavni sastojci vršnih para meda iz 2018. god. su benzaldehid i cis-linalol oksid. Ekstrakcijom tekuće-tekuće izoliran je mali broj spojeva, a i uspješnost identifikacije nije zadovoljavajuća te metoda nije prikladna za izolaciju hlapljivih spojeva iz meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ani Radonić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Trupina, Mateja
PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA CVJETNOG MEDA, 2019., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Trupina, M. (2019) 'PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA CVJETNOG MEDA', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Trupina, Mateja}, year = {2019}, pages = {50}, keywords = {livadni med, hlapljivi spojevi, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, ekstrakcije teku\'{c}e-teku\'{c}e, HS-SPME, GC-MS}, title = {PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA CVJETNOG MEDA}, keyword = {livadni med, hlapljivi spojevi, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, ekstrakcije teku\'{c}e-teku\'{c}e, HS-SPME, GC-MS}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Trupina, Mateja}, year = {2019}, pages = {50}, keywords = {meadow honey, volatiles, ultrasonic extration, liquid-liquid extraction, HS-SPME, GC-MS}, title = {VOLATILE COMPOUNDS PROFILE OF FLOWER HONEY}, keyword = {meadow honey, volatiles, ultrasonic extration, liquid-liquid extraction, HS-SPME, GC-MS}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font