Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1097106

Hlapljivi spojevi bijelog i žutog muškata


Kirić, Marija
Hlapljivi spojevi bijelog i žutog muškata, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1097106 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hlapljivi spojevi bijelog i žutog muškata
(Volatile compounds of white and yellow muscat wines)

Autori
Kirić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
18.09

Godina
2020

Stranica
41

Mentor
Radonić, Ani

Ključne riječi
muškat, spojevi arome, HS-SPME metoda, ekstrakcija tekuće-tekuće, GC-MS
(Muscat wines, aroma compounds, HS-SPME method, liquid-liquid extraction, GC-MS)

Sažetak
Muškatna vina karakteriziraju tipične cvjetne i voćne arome, koje uglavnom potječu iz grožđa. Muškat je jedino grožđe od kojeg se dobiva vino koje zapravo ima okus poput samog grožđa. Dvije sorte muškata, muškat bijeli i muškat žuti, berbe 2019, proizvedeni su u Vinskoj kući Kirić u Ludbreškim Vinogradima. Za izolaciju hlapljivih aromatičnih spojeva, korištene su dvije metode, ekstrakcija tekuće-tekuće sa smjesom otapala pentan:dietil-eter, (2:1 v/v) i tehnika vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME). Dobiveni uzorci analizirani su pomoću vezanog sustava plinska kromatografija-spektrometrija masa, GC-MS. Vršne pare oba muškatna vina sadržavaju veće koncentracije spojeva arome fermentacije poput estera masnih kiselina i acetatnih estera (etil-oktanoat, etil-dekanoat i izoamil acetat), masnih kiselina (oktanska, dekanska i oktadec-9-enska kiselina) i višeg alkohola izoamilnog alkohola. Uzorci dobiveni ekstrakcijom tekuće-tekuće sadržavaju veće koncentracije spojeva koji su formirani tijekom alkoholne fermentacije, poput 2-feniletanola i dietil-sukcinata u bijelom muškatu, kao i spojeve nastale tijekom zrenja i odležavanja vina, kao što su derivati furana u žutom muškatu. Spojevi primarne arome, posebno dva monoterpenska alkohola linalol i α-terpinol, identificirani su u vrlo malim količinama samo u uzorcima izoliranim HS-SPME metodom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ani Radonić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kirić, Marija
Hlapljivi spojevi bijelog i žutog muškata, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Kirić, M. (2020) 'Hlapljivi spojevi bijelog i žutog muškata', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kiri\'{c}, Marija}, year = {2020}, pages = {41}, keywords = {mu\v{s}kat, spojevi arome, HS-SPME metoda, ekstrakcija teku\'{c}e-teku\'{c}e, GC-MS}, title = {Hlapljivi spojevi bijelog i \v{z}utog mu\v{s}kata}, keyword = {mu\v{s}kat, spojevi arome, HS-SPME metoda, ekstrakcija teku\'{c}e-teku\'{c}e, GC-MS}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kiri\'{c}, Marija}, year = {2020}, pages = {41}, keywords = {Muscat wines, aroma compounds, HS-SPME method, liquid-liquid extraction, GC-MS}, title = {Volatile compounds of white and yellow muscat wines}, keyword = {Muscat wines, aroma compounds, HS-SPME method, liquid-liquid extraction, GC-MS}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font