Pregled bibliografske jedinice broj: 1097106
Hlapljivi spojevi bijelog i žutog muškata
Hlapljivi spojevi bijelog i žutog muškata, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1097106 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hlapljivi spojevi bijelog i žutog muškata
(Volatile compounds of white and yellow muscat wines)
Autori
Kirić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
18.09
Godina
2020
Stranica
41
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
muškat, spojevi arome, HS-SPME metoda, ekstrakcija tekuće-tekuće, GC-MS
(Muscat wines, aroma compounds, HS-SPME method, liquid-liquid extraction, GC-MS)
Sažetak
Muškatna vina karakteriziraju tipične cvjetne i voćne arome, koje uglavnom potječu iz grožđa. Muškat je jedino grožđe od kojeg se dobiva vino koje zapravo ima okus poput samog grožđa. Dvije sorte muškata, muškat bijeli i muškat žuti, berbe 2019, proizvedeni su u Vinskoj kući Kirić u Ludbreškim Vinogradima. Za izolaciju hlapljivih aromatičnih spojeva, korištene su dvije metode, ekstrakcija tekuće-tekuće sa smjesom otapala pentan:dietil-eter, (2:1 v/v) i tehnika vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME). Dobiveni uzorci analizirani su pomoću vezanog sustava plinska kromatografija-spektrometrija masa, GC-MS. Vršne pare oba muškatna vina sadržavaju veće koncentracije spojeva arome fermentacije poput estera masnih kiselina i acetatnih estera (etil-oktanoat, etil-dekanoat i izoamil acetat), masnih kiselina (oktanska, dekanska i oktadec-9-enska kiselina) i višeg alkohola izoamilnog alkohola. Uzorci dobiveni ekstrakcijom tekuće-tekuće sadržavaju veće koncentracije spojeva koji su formirani tijekom alkoholne fermentacije, poput 2-feniletanola i dietil-sukcinata u bijelom muškatu, kao i spojeve nastale tijekom zrenja i odležavanja vina, kao što su derivati furana u žutom muškatu. Spojevi primarne arome, posebno dva monoterpenska alkohola linalol i α-terpinol, identificirani su u vrlo malim količinama samo u uzorcima izoliranim HS-SPME metodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija