Pregled bibliografske jedinice broj: 1097049
Elektrokemijsko ponašanje kofeinske kiseline na ugljikovim nanomaterijalima: prilog optimizaciji elektroanalitičkih metoda određivanja prirodnih reducensa
Elektrokemijsko ponašanje kofeinske kiseline na ugljikovim nanomaterijalima: prilog optimizaciji elektroanalitičkih metoda određivanja prirodnih reducensa, 2020., diplomski rad, diplomski, Split
CROSBI ID: 1097049 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Elektrokemijsko ponašanje kofeinske kiseline na ugljikovim nanomaterijalima: prilog optimizaciji elektroanalitičkih metoda određivanja prirodnih reducensa
(Electrochemical behavior of caffeic acid on carbon nanomaterials: a contribution to the optimization of electroanalytical methods for determination of natural reducers)
Autori
Boban, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Split
Datum
21.10
Godina
2020
Stranica
94
Mentor
Buzuk, Marijo
Ključne riječi
prirodni reducensi (antioksidansi) ; polifenoli ; kofeinska kiselina ; ciklička voltametrija ; elektrokemijska impedancijska spektroskopija ; ugljikovi nanomaterijali ; elektroanalitika
(natural reducers (antioxidants) ; polyphenols ; caffeic acid ; cyclic voltammetry ; electrochemical impedance spectroscopy ; carbon nanomaterial ; electroanalytics)
Sažetak
U ovom radu su predstavljeni rezultati istraživanja ponašanja kofeinske kiseline na različito modificiranim elektrodama od staklastog ugljika. Elektrokemijska ispitivanja su vršena u tri različite puferske otopine (acetetnom, otopini model vina, Britton-Robinson puferu) te pri različitim pH vrijednostima (2, 6 – 3, 6 u Britton-Robinson puferu). Uočena je znatna ovisnost elektrokemijskog ponašanja kofeinske kiseline na modificiranim elektrodama u ovisnosti o puferu u kojima su mjerenja vršena. Kao najpogodniji pufer pokazao se Britton-Robinson pufer, dok su značajna kinetička ograničenja zabilježena u acetatnom pufer. Ove pojave su pripisane Frumkinovom efektu, koji je posebno naglašen na elektrodama modificiranim s ugljikovim nanocijevčicama. Nadalje, kinetička ograničenja vezana za prijenos elektrona kroz heterogenu granicu faza ispitivana su u širokom području brzina posmika. Na osnovu analize izračunati su koeficijenti prijelaza (α), kao i konstante brzine prijenosa elektrona za sve modificirane elektrode i u svim puferima. Povišenjem pH vrijednosti dolazi do pomaka potencijala strujnih pikova, ali i do smanjenja osjetljivosti. Ove pojave objašnjene su u kontekstu predloženih mehanizama oksidacije/redukcije kofeinske kiseline. Kao najoptimalniji sustav za određivanje kofeinske kiseline, na osnovu analize, isprofilirale su se elektrode modificirane ugljikovim nanocijevčicama u Britton-Robinson puferu, pri pH 3, 6. Rezultati ovog diplomskog rada, zajedno s rezultatima dobivenim s drugim polifenolima na istim elektrodama mogu pomoći u prevladavanju interferencija, povećanju osjetljivosti i razvoju nove metode za određivanje polifenola u realnim uzorcima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split