Pregled bibliografske jedinice broj: 1096987
HLAPLJIVI ORGANSKI SPOJEVI VINA TRAMINAC
HLAPLJIVI ORGANSKI SPOJEVI VINA TRAMINAC, 2017., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
CROSBI ID: 1096987 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
HLAPLJIVI ORGANSKI SPOJEVI VINA TRAMINAC
(VOLATILE ORGANIC COMPOUNDS OF WINE TRAMINAC)
Autori
Surjan, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Mjesto
Split
Datum
05.10
Godina
2017
Stranica
60
Mentor
Jerković, Igor
Ključne riječi
Traminac, hlapljivi organski spojevi, ekstrakcija tekuće-tekuće, GC-MS
(Traminac, volatile organic compounds, liquid-liquid extraction, GC-MS)
Sažetak
Traminac je plemenita i stara sorta vinove loze koja se tradicionalno uzgaja na području Iloka. Iločki traminac je vodeće vino među europskim tramincima čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja. Grožđe daje poluslatka bijela vina koja se odlikuju karakterističnom profinjenom aromom i bouquetom. Vrlo lako se mogu prepoznati arome latica ruža, breskve, vanilije i mineralnih tonova. Za istraživanje hlapljivih organskih spojeva izabrana su tri različita uzorka vina Traminac, kvalitetno vino berba 2016, vrhunsko vino ledene berbe 2007 i vrhunsko vino kasne berbe 2012. Za izolaciju hlapljivih organskih spojeva korištena je metoda ekstrakcije tekuće-tekuće s dva različita organska otapala, diklormetan i smjesa otapala pentan:dietil-eter, (1:2 v/v). Dobiveni uzorci analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spekrometrija, GC-MS. Kvantitativno najzastupljeniji identificirani spoj kod svih uzoraka je ester etil-hidrogen-sukcinat. Osim njega, identificirani su i drugi hlapljivi organski spojevi kao što su 2-feniletanol, dietil- sukcinat, (E, E)-heksa-2, 4-dienska kiselina i drugi. Odabrana metoda izolacije hlapljivih organskih spojeva pokazala se prikladnom za identifikaciju i kvantifikaciju spojeva koji su zaslužni za sekundarnu aromu vina
Izvorni jezik
Hrvatski