Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1096987

HLAPLJIVI ORGANSKI SPOJEVI VINA TRAMINAC


Surjan, Ivona
HLAPLJIVI ORGANSKI SPOJEVI VINA TRAMINAC, 2017., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split


CROSBI ID: 1096987 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
HLAPLJIVI ORGANSKI SPOJEVI VINA TRAMINAC
(VOLATILE ORGANIC COMPOUNDS OF WINE TRAMINAC)

Autori
Surjan, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Mjesto
Split

Datum
05.10

Godina
2017

Stranica
60

Mentor
Jerković, Igor

Ključne riječi
Traminac, hlapljivi organski spojevi, ekstrakcija tekuće-tekuće, GC-MS
(Traminac, volatile organic compounds, liquid-liquid extraction, GC-MS)

Sažetak
Traminac je plemenita i stara sorta vinove loze koja se tradicionalno uzgaja na području Iloka. Iločki traminac je vodeće vino među europskim tramincima čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja. Grožđe daje poluslatka bijela vina koja se odlikuju karakterističnom profinjenom aromom i bouquetom. Vrlo lako se mogu prepoznati arome latica ruža, breskve, vanilije i mineralnih tonova. Za istraživanje hlapljivih organskih spojeva izabrana su tri različita uzorka vina Traminac, kvalitetno vino berba 2016, vrhunsko vino ledene berbe 2007 i vrhunsko vino kasne berbe 2012. Za izolaciju hlapljivih organskih spojeva korištena je metoda ekstrakcije tekuće-tekuće s dva različita organska otapala, diklormetan i smjesa otapala pentan:dietil-eter, (1:2 v/v). Dobiveni uzorci analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spekrometrija, GC-MS. Kvantitativno najzastupljeniji identificirani spoj kod svih uzoraka je ester etil-hidrogen-sukcinat. Osim njega, identificirani su i drugi hlapljivi organski spojevi kao što su 2-feniletanol, dietil- sukcinat, (E, E)-heksa-2, 4-dienska kiselina i drugi. Odabrana metoda izolacije hlapljivih organskih spojeva pokazala se prikladnom za identifikaciju i kvantifikaciju spojeva koji su zaslužni za sekundarnu aromu vina

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Igor Jerković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Surjan, Ivona
HLAPLJIVI ORGANSKI SPOJEVI VINA TRAMINAC, 2017., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
Surjan, I. (2017) 'HLAPLJIVI ORGANSKI SPOJEVI VINA TRAMINAC', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Surjan, Ivona}, year = {2017}, pages = {60}, keywords = {Traminac, hlapljivi organski spojevi, ekstrakcija teku\'{c}e-teku\'{c}e, GC-MS}, title = {HLAPLJIVI ORGANSKI SPOJEVI VINA TRAMINAC}, keyword = {Traminac, hlapljivi organski spojevi, ekstrakcija teku\'{c}e-teku\'{c}e, GC-MS}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Surjan, Ivona}, year = {2017}, pages = {60}, keywords = {Traminac, volatile organic compounds, liquid-liquid extraction, GC-MS}, title = {VOLATILE ORGANIC COMPOUNDS OF WINE TRAMINAC}, keyword = {Traminac, volatile organic compounds, liquid-liquid extraction, GC-MS}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font