Pregled bibliografske jedinice broj: 1096985
KEMIJSKI SASTAV I BIOLOŠKA AKTIVNOST MEDA MANUKE
KEMIJSKI SASTAV I BIOLOŠKA AKTIVNOST MEDA MANUKE, 2017., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
CROSBI ID: 1096985 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KEMIJSKI SASTAV I BIOLOŠKA AKTIVNOST MEDA MANUKE
(CHEMICAL COMPOSITION AND BIOLOGICAL ACTIVITY OF
MANUKA HONEY)
Autori
Mirna Pravdić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Mjesto
Split
Datum
28.09
Godina
2017
Stranica
98
Mentor
Jerković, Igor
Ključne riječi
med, manuka, sastav, aktivnost
(honey, manuka, composition, activity)
Sažetak
Prvi registrirani „medicinski med“ i danas jedan od najistraživanijih vrsta meda je manuka med. To je tamni, monoflorni med dobiven iz manuka biljke, Leptospermum scoparium, koja raste kao grm ili stablo na Novom Zelandu i u istočnoj Australiji. Fitokemikalije su tvari koje potječu iz biljaka s kojih pčele skupljaju nektar ili mednu rosu, a mogu povoljno utjecati na zdravlje čovjeka. Uspoređujući s drugim vrstama meda, manuka med sadrži najviše flavonoida i fenolnih kiselina koji djeluju kao antioksidansi te protuupalno, antiproliferativno i antimikrobno. Metilglioksal (MGO) je i do sto puta zastupljeniji u medu manuke, u usporedbi s drugim vrstama meda, te je odgovoran za njegov snažni antimikrobni učinak. Manuka med ima razne biološke učinke i široku primjenu u komplementarnoj, ali i u konvencionalnoj medicini. Djeluje antimikrobno na široki spektar bakterija, uključujući i multirezistentne sojeve, zahvaljujući svojoj peroksidnoj i neperoksidnoj aktivnosti. Snažan je antioksidans, djeluje protuupalno, imunostimulacijski, citotoksično te kao antivirotik, antimikotik i antihelmintik. Najznačajnija je njegova primjena u tretiranju inficiranih rana i opekotina. Pozitivno djeluje na gastrointestinalni trakt, središnji živčani sustav, kod kardiovaskularnih bolesti i komplikacija dijabetesa. Dobar je u očuvanju oralnog zdravlja, brzi je izvor energije kod sportaša te vrijedna nutritivna tvar u dječjoj prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski