Pregled bibliografske jedinice broj: 1096892
Utjecaj parametara 3D-tiskanja na svojstva proizvoda
Utjecaj parametara 3D-tiskanja na svojstva proizvoda, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 1096892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj parametara 3D-tiskanja na svojstva
proizvoda
(Influence of printing preferences on the properties
of products)
Autori
Matal, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2018
Stranica
45
Mentor
Matijašić, Gordana
Neposredni voditelj
Gretić, Matija
Ključne riječi
3D-tiskanje, kapsule, REML, split-plot dizajn, temperatura ekstrudera, brzina tiskanja
(3D print, capsule, REML, split-plot design, extruder temperature, printing speed)
Sažetak
Neki od najvažnijih zahtjeva današnjeg tržišta su povišenje kvalitete proizvoda uz istodobno sniženje troškova, vremena razvoja i proizvodnje. Aditivna tehnologija nudi rješenja tim zahtjevima, a posljednjih nekoliko godina intenzivno se razvijaju niskobudžetni 3D pisači koji rade na načelu taložnog očvršćivanja (FDM/FFF). Kako bi se 3D-ispisom izrađivali kvalitetni prototipovi/proizvodi, potrebno je poznavati uvjete u kojima će se oni primjenjivati, a koji definiraju njihova potrebna svojstva te istražiti utjecaje pojedinih parametara 3D-tiska na konačna svojstva proizvoda. Cilj ovog istraživanja je ispitati utjecaj parametara 3D-tiskanja na svojstva opni kapsula koje se mogu primjenjivati kao oralni dozirni oblik. Upotrebom tzv. split-plot dizajna pripremljen je plan pokusa koji se sastoji od 16 eksperimenata. Ispitan je utjecaj kuta poklopca kapsule, temperature ekstrudera i brzine tiskanja na kvalitetu opne kapsule. Kvaliteta opne ocijenjena je vizualno analizom stereomikrografija svrstavanjem kapsula u kategorije od 1 – 5 te praćenjem vremena oslobađanja bojila iz kapsule. Kao medij je korišten 0, 1 M HCl volumena 500 mL i pH vrijednosti 1, 2. Temperatura medija podešena je na 37 ± 0, 5 °C, a za miješanje su korištene lopatice promjera 74 mm. Ispitivanje utjecaja kuta tiskanja, brzine tiskanja i temperature ekstrudera na kvalitetu opne i vrijeme otpuštanja provedeno je u programskom paketu Design Expert 11. Varijanca je analizirana REML metodom. Zasebno je analiziran utjecaj ulaznih veličina na svaku izlaznu veličinu, odziv. Rezultati statističke obrade podataka pokazali su da će manja temperatura, manja brzina tiskanja i kut 0° dati kapsulu kvalitetnije opne, a time i dužeg vremena otpuštanja. Pronađeno rješenje, kao optimum procesa koji rezultira opnom kvalitete 5, daje kut od 0°, temperaturu ekstrudera 180 °C i brzina tiskanja 26, 3 mm s–1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb