Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1096716

Profil hlapljivih spojeva arome vina sorte Kujundžuša


Radonić, Ani; Marijanović, Zvonimir
Profil hlapljivih spojeva arome vina sorte Kujundžuša // 17th Ružička days - "Today science - tomorrow industry", Book of Abstracts
Vukovar, Hrvatska, 2018. str. 19-19 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1096716 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Profil hlapljivih spojeva arome vina sorte Kujundžuša
(Volatile aroma compounds profile of the Kujundžuša wine)

Autori
Radonić, Ani ; Marijanović, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
17th Ružička days - "Today science - tomorrow industry", Book of Abstracts / - , 2018, 19-19

Skup
17th Ružička days - "Today science - tomorrow industry"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 19.09.2018. - 21.09.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kujundžuša, hlapljivi spojevi arome, ekstrakcija tekuće-tekuće, HS-SPME, dehidratacija
(Kujundžuša, volatile aroma compounds, liquid-liquid extraction, HS-SPME, dehydration)

Sažetak
Kujundžuša je autohtona sorta bijelog grožđa koja se tradicionalna uzgaja na području Imotske krajine. Vino Kujundžuša je intenzivno žute boje, snažno i trpko, a najčešće se proizvodi tradicionalnom tehnologijom, uz dugotrajnu maceraciju i dozrijevanje. Ovo vino najviše poklonika ima u matičnom uzgojnom području.(1) U radu je istražen profil hlapljivih spojeva koji čine aromu vina sorte Kujundžuša, odnosno određen je sastav i sadržaj hlapljivih spojeva u uzorcima vina. Korištene su tri metode izolacije hlapljivih spojeva, ekstrakcija tekuće-tekuće i to sa dva otapala različite polarnosti, smjesom otapala pentan:dietil-eter, 1:2 v/v i diklormetanom, zatim mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi (HS-SPME) te dehidratacija pomoću sredstva za dehidrataciju, bezvodnog magnezijevog sulfata.(2, 3) Dobiveni uzorci hlapljivih spojeva analizirani su spregnutim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa, GC-MS. Profil hlapljivih spojeva arome Kujundžuše je kvalitativno i kvantitativno sličan bez obzira na metodu izolacije. U svim uzorcima vina dominiraju hlapljivi spojevi sekundarne arome, viši alkoholi 2-feniletanol i 2-(p-hidroksifenil)etanol, esteri dikarboksilnih kiselina monoetil-sukcinat i dietil-sukcinat, esteri masnih kiselina etil-oktanoat i etil-dekanoat te masne kiseline. Spojevi primarne arome, C13-norizoprenoidi vitispiran i 1, 2-dihidro-1, 1, 6-trimetilnaftalen, identificirani su u vrlo malim količinama, odnosno u tragovima, samo u uzorcima dobivenim HS-SPME metodom. Od metoda korištenih u ovom radu, za određivanje profila hlapljivih spojeva arome vina sorte Kujundžuša prikladnije su se pokazale mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi i ekstrakcija tekuće-tekuće sa smjesom otapala pentan:dietil-eter (1:2, v/v).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ani Radonić (autor)

Avatar Url Zvonimir Marijanović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Radonić, Ani; Marijanović, Zvonimir
Profil hlapljivih spojeva arome vina sorte Kujundžuša // 17th Ružička days - "Today science - tomorrow industry", Book of Abstracts
Vukovar, Hrvatska, 2018. str. 19-19 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Radonić, A. & Marijanović, Z. (2018) Profil hlapljivih spojeva arome vina sorte Kujundžuša. U: 17th Ružička days - "Today science - tomorrow industry", Book of Abstracts.
@article{article, author = {Radoni\'{c}, Ani and Marijanovi\'{c}, Zvonimir}, year = {2018}, pages = {19-19}, keywords = {Kujund\v{z}u\v{s}a, hlapljivi spojevi arome, ekstrakcija teku\'{c}e-teku\'{c}e, HS-SPME, dehidratacija}, title = {Profil hlapljivih spojeva arome vina sorte Kujund\v{z}u\v{s}a}, keyword = {Kujund\v{z}u\v{s}a, hlapljivi spojevi arome, ekstrakcija teku\'{c}e-teku\'{c}e, HS-SPME, dehidratacija}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Radoni\'{c}, Ani and Marijanovi\'{c}, Zvonimir}, year = {2018}, pages = {19-19}, keywords = {Kujund\v{z}u\v{s}a, volatile aroma compounds, liquid-liquid extraction, HS-SPME, dehydration}, title = {Volatile aroma compounds profile of the Kujund\v{z}u\v{s}a wine}, keyword = {Kujund\v{z}u\v{s}a, volatile aroma compounds, liquid-liquid extraction, HS-SPME, dehydration}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font