Pregled bibliografske jedinice broj: 1096715
Svojstva i primjena prirodnih adheziva
Svojstva i primjena prirodnih adheziva, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije / Zavod za inženjerstvo površina polimernih materijala, Zagreb
CROSBI ID: 1096715 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva i primjena prirodnih adheziva
(Properties and application of natural adhesives)
Autori
Milardović, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije / Zavod za inženjerstvo površina polimernih materijala
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2020
Stranica
43
Mentor
Leskovac, Mirela ; Buhin Šturlić, Zrinka
Ključne riječi
prirodni adhezivi, topljivost, kontaktni kut, staklište, toplinska svojstva
(natural adhesives, solubility, contact angle, glass transition temperature, thermal properties)
Sažetak
Pojam adheziva poznat je još od davnina, a upravo su prvi primjenjivi adhezivi bili prirodnog podrijetla, podrazumijevajući sve adhezive na biljnoj i životinjskoj bazi te prirodne gume. Njihova pristupačna cijena i dobra kvaliteta i danas omogućuje široku primjenu, ponajviše u drvnoj i prehrambenoj industriji gdje se najviše cijeni njihovo prirodno podrijetlo. U ovome je radu dan pregled prirodnih adheziva biljnog i životinjskog podrijetla te su ispitana svojstva četiri vrste prirodnih adheziva. Šelak i goveđe tutkalo adhezivi su životinjskog podrijetla a svoju primjenu nalaze u drvnoj industriji i proizvodnji papira, dok su karnauba vosak i guma arabica adhezivi biljnog podrijetla, a svoju primjenu nalaze u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji kao zgušnjivači i emulgatori. Na uzorcima prirodnih adheziva provedena su ispitivanja topljivosti u različitim otapalima te su ispitana površinska svojstva mjerenjem kontaktnog kuta na filmovima dobivenim iz otopine adheziva. Strukturna svojstva adheziva ispitana su primjenom FTIR-ATR spektroskopije, a toplinska svojstva primjenom diferencijalne pretražne kalorimetrije (DSC) i termogravimetrijske analize (TGA). Ispitivanja su pokazala značajne razlike između životinjskih i biljnih adheziva. DSC tehnikom utvrđeno je da su goveđe tutkalo i karnauba vosak semikristalne strukture, dok su šelak i guma arabica amorfne strukture. TGA analizom utvrđeno je da se karnauba vosak razgrađuje u jednom stupnju, dok se šelak, goveđe tutkalo i guma arabica razgrađuju u dva ili više stupnja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb