Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 109652

Genetički preinačene namirnice - novi izvor alergena?


Čvoriščec, Branimir; Stipić Marković, Asja; Ostojić, Vedran
Genetički preinačene namirnice - novi izvor alergena?, 2001. (ostali članci/prilozi).


CROSBI ID: 109652 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Genetički preinačene namirnice - novi izvor alergena?
(Genetically modified food - new allergenic source?)

Autori
Čvoriščec, Branimir ; Stipić Marković, Asja ; Ostojić, Vedran

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostali članci/prilozi

Godina
2001

Ključne riječi
GMO; alergije; hrana; kontrola
(GMO; allergies; food; control)

Sažetak
U ekološkoj svijesti ljudi odavno je prisutna prepoznatljivost mnogostrukog utjecaja hrane na zdravlje. Osim imunološkim mehanizmima, hrana utječe na zdravlje drugim načinima kao što su farmakološki i toksični. Usto, uzrok neželjenih reakcija na hranu mogu biti enzimski i metabolički poremećaji u ljudskom organizmu. Prema nekim novim epidemlološkim studijama, postoji mogućnost da je hrana siromašna antioksidansima jedan od čimbenika rizika iz okoliša koji pridonosi povećanju prevalencije alergijskih bolesti raznih organsklh sustava, a ne samo probavnoga. Zbog takvih raznih patofizioloških mehanizama uključenih u utjecaj hrane na zdravlje, rasprostranjeno mišljenje da je "alergija" na hranu i njezine prirodne ili umjetne sastojke odgovorna za niz stanja i kroničnih bolesti treba definirati i dokazati objektivnijim kriterijima. Preosjetijivost na hranu bilježi se u medicinskoj praksi više desetljeća, ali u današnje doba alergijske bolesti na alergene hrane doživljaju modulaciju po intenzitetu i etiološkim uzročnicima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
129003

Ustanove:
Klinička bolnica "Sveti Duh"


Citiraj ovu publikaciju:

Čvoriščec, Branimir; Stipić Marković, Asja; Ostojić, Vedran
Genetički preinačene namirnice - novi izvor alergena?, 2001. (ostali članci/prilozi).
Čvoriščec, B., Stipić Marković, A. & Ostojić, V. (2001) Genetički preinačene namirnice - novi izvor alergena?.. Ostali članci/prilozi.
@unknown{unknown, author = {\v{C}vori\v{s}\v{c}ec, Branimir and Stipi\'{c} Markovi\'{c}, Asja and Ostoji\'{c}, Vedran}, year = {2001}, keywords = {GMO, alergije, hrana, kontrola}, title = {Geneti\v{c}ki preina\v{c}ene namirnice - novi izvor alergena?}, keyword = {GMO, alergije, hrana, kontrola} }
@unknown{unknown, author = {\v{C}vori\v{s}\v{c}ec, Branimir and Stipi\'{c} Markovi\'{c}, Asja and Ostoji\'{c}, Vedran}, year = {2001}, keywords = {GMO, allergies, food, control}, title = {Genetically modified food - new allergenic source?}, keyword = {GMO, allergies, food, control} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font