Pregled bibliografske jedinice broj: 109652
Genetički preinačene namirnice - novi izvor alergena?
Genetički preinačene namirnice - novi izvor alergena?, 2001. (ostali članci/prilozi).
CROSBI ID: 109652 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genetički preinačene namirnice - novi izvor alergena?
(Genetically modified food - new allergenic source?)
Autori
Čvoriščec, Branimir ; Stipić Marković, Asja ; Ostojić, Vedran
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostali članci/prilozi
Godina
2001
Ključne riječi
GMO; alergije; hrana; kontrola
(GMO; allergies; food; control)
Sažetak
U ekološkoj svijesti ljudi odavno je prisutna prepoznatljivost mnogostrukog utjecaja hrane na zdravlje. Osim imunološkim mehanizmima, hrana utječe na zdravlje drugim načinima kao što su farmakološki i toksični. Usto, uzrok neželjenih reakcija na hranu mogu biti enzimski i metabolički poremećaji u ljudskom organizmu. Prema nekim novim epidemlološkim studijama, postoji mogućnost da je hrana siromašna antioksidansima jedan od čimbenika rizika iz okoliša koji pridonosi povećanju prevalencije alergijskih bolesti raznih organsklh sustava, a ne samo probavnoga. Zbog takvih raznih patofizioloških mehanizama uključenih u utjecaj hrane na zdravlje, rasprostranjeno mišljenje da je "alergija" na hranu i njezine prirodne ili umjetne sastojke odgovorna za niz stanja i kroničnih bolesti treba definirati i dokazati objektivnijim kriterijima. Preosjetijivost na hranu bilježi se u medicinskoj praksi više desetljeća, ali u današnje doba alergijske bolesti na alergene hrane doživljaju modulaciju po intenzitetu i etiološkim uzročnicima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti