Pregled bibliografske jedinice broj: 1096514
Kemija parfema
Kemija parfema, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1096514 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemija parfema
(The chemistry of perfumes)
Autori
Čehulić, Laura
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
26
Mentor
Cinčić, Dominik
Ključne riječi
parfemi
(perfumes)
Sažetak
Kemija parfema je izazovno multidisciplinarno područje koje osim kemije integrira znanja kemijske tehnologije, medicine, proizvodnje i ekonomije. Kemijski procesi i strukture spojeva, koji se koriste prilikom proizvodnje parfema, često su kompleksni u izradi i uporabi stoga je potrebno široko kemijsko znanje. Upravo zbog takve kompleksnosti i slabog razumijevanja ljudske percepcije mirisa u kemijskom smislu, kemija parfema je područje koje zahtijeva još puno istraživanja. Sva istraživanja koje provode znanstvenici polaze od premise da proizvod bude što povoljniji za krajnje korisnike, a što kvalitetniji. Taj omjer kvalitete i cijene je izrazito važan za konačan sastav parfema i njegovu prodaju. U prošlosti, spojevi koji su pridonosili mirisu i pripravi parfem dobivani su samo iz prirodnih izvora, dok se u zadnjih nekoliko desetljeća prednost daje jeftinijim sintetskim spojevima. Kvaliteta i cijena konačnog proizvoda, kao i kompleksnost njegove proizvodnje, ovise o tome koriste li se sintetski ili prirodni spojevi. U današnje vrijeme veliku prednost imaju sastojci dobiveni iz terpena zahvaljujući niskim troškovima proizvodnje. Neki terpeni su prirodnog podrijetla čineći glavni sastojak eteričnih ulja, dok se neki dobivaju sintetski. Danas se u proizvodnji parfema koristi oko 2500 različitih mirisa i dodataka mirisima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Dominik Cinčić
(mentor)