Pregled bibliografske jedinice broj: 1096371
Određivanje količine vitamina C
Određivanje količine vitamina C, 2017. (popularni rad).
CROSBI ID: 1096371 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje količine vitamina C
(Determining the amount of vitamin C)
Autori
Kukoč Modun, Lea
Izvornik
Smib
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2017
Ključne riječi
vitamin C, jod
(vitamin C, iodine)
Sažetak
Vitamin C vrlo je važan vitamin u ljudskoj prehrani. Topljiv je u vodi i ima ga u različitom voću i povrću: šipku, kiviju, brokuli, limunu, naranči, jagodi i špinatu. Osim prirodnih izvora, postoje i umjetni izvori vitamina C kao što su sokovi, vitaminski sirupi i vitaminski prašci. Vitamin C termički je nestabilan i duljim se kuhanjem (primjerice povrća) njegova količina smanjuje. Ovim pokusom usporedit ćemo količinu vitamina C u prirodnom izvoru (limunadi) i umjetnom izvoru (vitaminski prah). Pokusom možemo odrediti i koliko vitamina C gubimo stavljajući limun u vrući čaj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija