Pregled bibliografske jedinice broj: 1096355
Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu i medu
Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu i medu, 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1096355 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potenciometrijsko određivanje fluorida u vinu i medu
(Potentiometric determination of fluoride in honey and wine)
Autori
Bačić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
01.07
Godina
2020
Stranica
63
Mentor
Bralić, Marija
Neposredni voditelj
Radić, Josip
Ključne riječi
potenciometrija ; fluoridi ; med ; vino
(potentiometry ; fluorides ; honey ; wine)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti koncentraciju fluorida u različitim vrstama meda i vina. Fluoridi su određeni potenciometrijski korištenjem fluorid-ionsko selektivne elektrode primjenom metode standardnog dodatka. Ispitana je koncentracija fluorida kod 11 vrsta meda, 6 vrsta bijelog i 6 vrsta crnog vina. Masena koncentracija fluorida u medu kretala se od 30, 01 do 118, 01 µg fluorida/kg uzorka. Prosječna masena koncentracija fluoridnih iona je 59, 78 µg fluorida/kg uzorka u ispitivanim uzorcima. Masena koncentracija fluorida u crnim vinima kretala se od 297, 92 do 371, 0938 µg fluorida/mL uzorka. Masena koncentracija fluorida u bijelim vinima kretala se od 284, 72 do 373, 56 µg fluorida/mL uzorka. Rezultati su ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti koju preporučuje Međunarodna organizacija za vino (OIV), a to je 1 mg/L.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split