Pregled bibliografske jedinice broj: 1095304
Utjecaj ekstrakcije mikrovalnim zračenjem na koncentraciju karotenoida iz origana
Utjecaj ekstrakcije mikrovalnim zračenjem na koncentraciju karotenoida iz origana, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1095304 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ekstrakcije mikrovalnim zračenjem na
koncentraciju karotenoida iz origana
(The effect of microwave-assisted extraction on the
concentration of carotenoids in the oregano leaves)
Autori
Jakoliš, Niko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2020
Stranica
31
Mentor
Šupljika, Filip
Ključne riječi
ekstrakcija, karotenoidi, mikrovalno zračenje, origano, pigmenti
(extraction, carotenoids, microwaves, oregano, pigments)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalnim zračenjem (MAE) na masenu koncentraciju ukupnih karotenoida, ksantofila i karotena u ekstraktima lišća origana. Ekstrakcija je provedena s 90 % vodenom otopinom metanola pri temperaturama od 35 °C, 40 °C, 45 °C i 50 °C te vremenu tretiranja od 3, 6 i 9 minuta. Masena koncentracija ukupnih karotenoida, ksantofila i karotena u ekstraktima lišća utvrđena je primjenom UV/VIS spektroskopije. Kao optimalni uvjeti za izolaciju pigmenata karotenoida iz listova origana primjenom MAE dobiveni su parametri: temepratura (50 °C) te vrijeme tretiranja (9 minuta ).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Filip Šupljika
(mentor)