Pregled bibliografske jedinice broj: 1095285
PREŽIVLJAVANJE NAMETNIKA ANISAKIS SPP. U PROIZVODIMA RIBARSTVA I MOGUĆE IMPLIKACIJE NA ZDRAVLJE LJUDI
PREŽIVLJAVANJE NAMETNIKA ANISAKIS SPP. U PROIZVODIMA RIBARSTVA I MOGUĆE IMPLIKACIJE NA ZDRAVLJE LJUDI, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 1095285 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PREŽIVLJAVANJE NAMETNIKA ANISAKIS SPP. U
PROIZVODIMA RIBARSTVA I MOGUĆE IMPLIKACIJE NA
ZDRAVLJE LJUDI
(SURVIVAL OF ANISAKIS SPP. PARASITE IN SEAFOOD
PRODUCTS AND POSSIBLE IMPLICATIONS ON HUMAN HEALTH)
Autori
Radelić, Dilajla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
24.09
Godina
2020
Stranica
19
Mentor
Šimat, Vida
Ključne riječi
Anisakis spp, nametnici, sigurnost proizvoda ribarstva, anisakijaza
(Anisakis spp., parasites, safety of seafood, anisakiasis)
Sažetak
Anisakis (Dujardin, 1845) (Nematoda, Anisakidae) je rod nametnika iz koljena oblića čiji životni ciklus uključuje beskralješnjake, ribe (sporadično i glavonošce) i morske sisavce. U ovom radu opisana je morfologija, razmnožavanje i životni ciklus nametnika Anisakis spp. s posebnim osvrtom na preživljavanje nametnika u gotovim proizvodima. Proučavajući distribuciju i prevalenciju Anisakis spp. može se zaključiti da je ovaj nametnik prisutan u gotovo svim komercijalnim vrstama riba Jadrana. Ličinke Anisakis spp. izolirane su iz vrsta riba poput inćuna, tune, oslića, šaruna, plavice ili skuše te iz lignjuna. Proizvodi ribarstva koji se pripremaju od navedenih vrsta riba najčešće se jedu nedovoljno termički obrađeni ili konzervirani postupkom koje ne osigurava uništenje nametnika, poput hladnog mariniranja što predstavlja veliku opasnost po zdravlje ljudi. Zakonski akti nalažu kako postupati s proizvodima ribarstva odmah po ulovu i tijekom prerade što smanjuje kasnije moguće fatalne posljedice. Tradicionalne recepture koje se pripremaju u ugostiteljstvu ili kod kuće, a tijekom kojih se zakonske odredbe ne provode mogu dovesti do prodiranja ličinki trećeg stadija ovog oblića kroz zid probavnog sustava čovjeka te svojim prisustvom izazvati patološke učinke kod ljudi i izazvati bolest koja se naziva se anisakijaza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za stručne studije
Profili:
Vida Šimat
(mentor)