Pregled bibliografske jedinice broj: 1095265
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA LJEKOVITOG BILJA
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA LJEKOVITOG BILJA, 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1095265 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA LJEKOVITOG BILJA
(ANTIOXIDANT PROPERTIES OF HERBS)
Autori
Smoljo, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
21.10
Godina
2020
Stranica
35
Mentor
Skroza, Danijela
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost, ljekovito bilje, FRAP, DPPH, ORAC
(antioxidant activity, herbs, FRAP, DPPH, ORAC)
Sažetak
Zabrinutost potrošača o štetnosti sintetskih aditiva sve više utječe na primjenu prirodnih aditiva koji jednako dobro mogu osigurati sigurnu i kvalitetnu hranu. Interes za mogućom primjenom prirodnih dodataka u hrani, bilo da se spriječi rast patogena koji se prenose hranom ili da se odgodi njeno oksidativno kvarenje, sve je veći. Mnoga istraživanja ukazuju na činjenicu da biljni ekstrakti zahvaljujući fenolnim spojevima, posjeduju dobra antioksidacijska svojstva. Za određivanje aktivnosti nekog uzorka, koriste se različite metode temeljene na različitim mehanizmima djelovanja. U cilju određivanja antioksidacijskog kapaciteta vodenih ekstrakata ljekovitog bilja kadulje, klinčića, lovora, masline i ružmarina korištene su tri antioksidacijske metode: FRAP (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power), DPPH (engl. 2, 2-diphenyl-1-picrylhidrazyl assay) i ORAC (engl. Oxygen Radical Absorbing Capacity) metoda. Rezultati antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom ukazuju na izuzetno dobru redukcijsku sposobnost svih testiranih ekstrakata ljekovitog bilja. ORAC i DPPH metodom ekstrakt masline imao je najveću antioksidacijsku aktivnost, a FRAP metodom ekstrakt klinčića. Obzirom na udio ukupnih fenola i antioksidacijski potencijal može se zaključiti da se ekstrakt klinčića pokazao kao najbolji, no i ostali testirani ekstrakti pokazuju izniman antioksidacijski potencijal i mogućnost primjene u prehrambenoj industriji kao zamjena za sintetske aditive.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija