Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1095265

ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA LJEKOVITOG BILJA


Smoljo, Marina
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA LJEKOVITOG BILJA, 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1095265 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA LJEKOVITOG BILJA
(ANTIOXIDANT PROPERTIES OF HERBS)

Autori
Smoljo, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
21.10

Godina
2020

Stranica
35

Mentor
Skroza, Danijela

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost, ljekovito bilje, FRAP, DPPH, ORAC
(antioxidant activity, herbs, FRAP, DPPH, ORAC)

Sažetak
Zabrinutost potrošača o štetnosti sintetskih aditiva sve više utječe na primjenu prirodnih aditiva koji jednako dobro mogu osigurati sigurnu i kvalitetnu hranu. Interes za mogućom primjenom prirodnih dodataka u hrani, bilo da se spriječi rast patogena koji se prenose hranom ili da se odgodi njeno oksidativno kvarenje, sve je veći. Mnoga istraživanja ukazuju na činjenicu da biljni ekstrakti zahvaljujući fenolnim spojevima, posjeduju dobra antioksidacijska svojstva. Za određivanje aktivnosti nekog uzorka, koriste se različite metode temeljene na različitim mehanizmima djelovanja. U cilju određivanja antioksidacijskog kapaciteta vodenih ekstrakata ljekovitog bilja kadulje, klinčića, lovora, masline i ružmarina korištene su tri antioksidacijske metode: FRAP (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power), DPPH (engl. 2, 2-diphenyl-1-picrylhidrazyl assay) i ORAC (engl. Oxygen Radical Absorbing Capacity) metoda. Rezultati antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom ukazuju na izuzetno dobru redukcijsku sposobnost svih testiranih ekstrakata ljekovitog bilja. ORAC i DPPH metodom ekstrakt masline imao je najveću antioksidacijsku aktivnost, a FRAP metodom ekstrakt klinčića. Obzirom na udio ukupnih fenola i antioksidacijski potencijal može se zaključiti da se ekstrakt klinčića pokazao kao najbolji, no i ostali testirani ekstrakti pokazuju izniman antioksidacijski potencijal i mogućnost primjene u prehrambenoj industriji kao zamjena za sintetske aditive.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Smoljo, Marina
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA LJEKOVITOG BILJA, 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Smoljo, M. (2020) 'ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA LJEKOVITOG BILJA', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Smoljo, Marina}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, ljekovito bilje, FRAP, DPPH, ORAC}, title = {ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA LJEKOVITOG BILJA}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, ljekovito bilje, FRAP, DPPH, ORAC}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Smoljo, Marina}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {antioxidant activity, herbs, FRAP, DPPH, ORAC}, title = {ANTIOXIDANT PROPERTIES OF HERBS}, keyword = {antioxidant activity, herbs, FRAP, DPPH, ORAC}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font