Pregled bibliografske jedinice broj: 1095255
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA ZAČINSKOG BILJA
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA ZAČINSKOG BILJA, 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1095255 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA ZAČINSKOG BILJA
(ANTIOXIDANT PROPERTIES OF SPICES)
Autori
Crnjac, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
13.10
Godina
2020
Stranica
41
Mentor
Skroza, Danijela
Ključne riječi
začinsko bilje, antioksidacijska aktivnost, ORAC, FRAP, DPPH
(spices, antioxidant activity, ORAC, FRAP, DPPH)
Sažetak
Pod utjecajem različitih čimbenika u organizmu se stvaraju štetni slobodni radikali, koji predstavljaju stalnu prijetnju ljudskom organizmu. Kako bi se obranio od istih organizam u normalnom fiziološkom stanju proizvodi antioksidanse, molekule sposobne da spriječe oksidaciju drugih molekula. Brojnim istraživanjima pokazalo se da različite vrste začinskog bilja imaju značajna antioksidacijska svojstva u borbi protiv slobodnih radikala i pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Za određivanje antioksidacijske sposobnosti nekog uzorka koriste se različite metode zasnivane na različitim mehanizmima djelovanja na određenu vrstu slobodnih radikala. U cilju određivanja antioksidacijskog kapaciteta uzoraka u ovom radu su korištene ORAC (engl. Oxygen Radical Absorbance Capacity), DPPH (engl. 2, 2-diphenyl-1-picryl-hidrazyl-hydrate) i FRAP (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power) metode. Analizirani su ekstrakti češnjaka, peršina, limuna, celera, selena, komorača, papra crnog, papra zelenog, kurkume, nusproizvoda kurkume, luka žutog te luka ljubičastog. Najslabiju antioksidacijsku aktivnost ORAC metodom pokazao je ekstrakt komorača, DPPH metodom ekstrakt celera, dok je kod FRAP metode najmanju aktivnost pokazao češnjak. Ostali dobiveni rezultati ukazuju na dobra antioksidacijska svojstva nekoliko začinskih biljaka od kojih se posebno ističe crni papar koji je pokazao znatno najbolju aktivnost korištenjem svih metoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija