Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1095255

ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA ZAČINSKOG BILJA


Crnjac, Anita
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA ZAČINSKOG BILJA, 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1095255 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA ZAČINSKOG BILJA
(ANTIOXIDANT PROPERTIES OF SPICES)

Autori
Crnjac, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
13.10

Godina
2020

Stranica
41

Mentor
Skroza, Danijela

Ključne riječi
začinsko bilje, antioksidacijska aktivnost, ORAC, FRAP, DPPH
(spices, antioxidant activity, ORAC, FRAP, DPPH)

Sažetak
Pod utjecajem različitih čimbenika u organizmu se stvaraju štetni slobodni radikali, koji predstavljaju stalnu prijetnju ljudskom organizmu. Kako bi se obranio od istih organizam u normalnom fiziološkom stanju proizvodi antioksidanse, molekule sposobne da spriječe oksidaciju drugih molekula. Brojnim istraživanjima pokazalo se da različite vrste začinskog bilja imaju značajna antioksidacijska svojstva u borbi protiv slobodnih radikala i pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Za određivanje antioksidacijske sposobnosti nekog uzorka koriste se različite metode zasnivane na različitim mehanizmima djelovanja na određenu vrstu slobodnih radikala. U cilju određivanja antioksidacijskog kapaciteta uzoraka u ovom radu su korištene ORAC (engl. Oxygen Radical Absorbance Capacity), DPPH (engl. 2, 2-diphenyl-1-picryl-hidrazyl-hydrate) i FRAP (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power) metode. Analizirani su ekstrakti češnjaka, peršina, limuna, celera, selena, komorača, papra crnog, papra zelenog, kurkume, nusproizvoda kurkume, luka žutog te luka ljubičastog. Najslabiju antioksidacijsku aktivnost ORAC metodom pokazao je ekstrakt komorača, DPPH metodom ekstrakt celera, dok je kod FRAP metode najmanju aktivnost pokazao češnjak. Ostali dobiveni rezultati ukazuju na dobra antioksidacijska svojstva nekoliko začinskih biljaka od kojih se posebno ističe crni papar koji je pokazao znatno najbolju aktivnost korištenjem svih metoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Crnjac, Anita
ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA ZAČINSKOG BILJA, 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Crnjac, A. (2020) 'ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA ZAČINSKOG BILJA', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Crnjac, Anita}, year = {2020}, pages = {41}, keywords = {za\v{c}insko bilje, antioksidacijska aktivnost, ORAC, FRAP, DPPH}, title = {ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA ZA\v{C}INSKOG BILJA}, keyword = {za\v{c}insko bilje, antioksidacijska aktivnost, ORAC, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Crnjac, Anita}, year = {2020}, pages = {41}, keywords = {spices, antioxidant activity, ORAC, FRAP, DPPH}, title = {ANTIOXIDANT PROPERTIES OF SPICES}, keyword = {spices, antioxidant activity, ORAC, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font