Pregled bibliografske jedinice broj: 1094933
Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja
Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Knin
CROSBI ID: 1094933 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog
bilja
(Naslov)
Autori
Slipčević, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Knin
Datum
10.10
Godina
2018
Stranica
22
Mentor
Dorbić, Boris
Neposredni voditelj
Friganović, Emilija
Ključne riječi
aromatične vrste, aromatični oparci, senzorska procjena.
(Ključne riječi)
Sažetak
Aromatične vrste su one iz kojih se dobiva aroma za ljudsku upotrebu. U preradi aromatičnog bilja uglavnom se koriste samo oni dijelovibiljke (npr. plod, cvijet, list, stabljika, korijen, gomolj itd.) koji sadrže aktivnetvari. U općem dijelu rada su opisane biološke i kemijske karakteristike aromatičnog bilja čiji su oparcikorišteni za senzorsku procjenu, a to su: lavanda, lipa, kamilica, paprena metvica (menta), komorač, kadulja imajčina dušica. Aromatično bilje se najčešće koristi u obliku čajnoguvarka ilioparka. Takav oblik pripreme aromatičnog bilja zahtjeva procese kao što su dorada i sušenje.U praktičnom dijelu radametodom senzorskeprocijene potrošača obavljena je procjena oparakaodgore navedenih vrstaaromatičnog bilja, što je ujedino i cilj ovoga rada. Senzorska procjenajeprovedena tijekomdruge polovice 2018. godine na uzorku od 20 studenataVeleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu.Rezultati procjene su pokazali sljedeće:ispitanici su ocjenom dovoljan ocijenili oparakod kadulje. Oparciod lavande, majčine dušice i lipe su ocijenjeni ocjenomdobar, aoparkeod: mente, kamiliceikomorača ispitanici su ocijenili s ocjenom vrlo dobar.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija