Pregled bibliografske jedinice broj: 1094741
Nusproizvodi vinske industrije u hranidbi ovaca i koza
Nusproizvodi vinske industrije u hranidbi ovaca i koza // Zbornik 22. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj
Osijek, Hrvatska, 2020. str. 53-63 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1094741 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nusproizvodi vinske industrije u hranidbi ovaca i
koza
(By-products of wine industry in the feeding of
sheep and goats)
Autori
Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Klir Šalavardić Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik 22. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj
/ - , 2020, 53-63
Skup
22. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i 21. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 25.11.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
nusproizvodi ; vinska industrija ; ovce ; koze
(by-products ; wine industry ; sheep ; goats)
Sažetak
Razvitkom prehrambeno-prerađivačkih industrija značajno se je povećala ponuda različitih nusproizvoda biljnog podrijetla koji nisu zanimljivi za uporabu u hranidbenom lancu humane populacije, ali se njihova uporaba potiče u animalnoj proizvodnji, osobito u oskudnim hranidbenim godinama. Od nusproizvoda vinske industrije najveće su količine ali i najveća se pozornost poklanja komini grožđa (trop grožđa), a manje sjemenkama grožđa, pogači od sjemenki grožđa i ekstraktu sjemenki grožđa. Već stoljećima mali preživači u Republici Hrvatskoj, a osobito ovce, žive u skladu s vinovom lozom. Stoga je cilj ovoga rada prikazati mogu li se i kako nusproizvodi vinske industrije koristiti u hranidbi ovaca i koza. Tijekom proizvodnje vina dobiju se različiti nusproizvodi koji se često smatraju otpadom, ali se mogu i dalje, s manje ili više uspjeha, iskoristiti. Najviše se dobiva komine/tropa grožđa, a znatno manje sjemenki grožđa te vinskog taloga koji se najčešće odlažu na tla oko samih vinograda što ima za posljedicu narušavanja kvalitete tala. Nusproizvode vinske industrije moguće je koristiti i u hranidbi životinja, osobito preživača, pa tako i ovaca i koza. Istraživanja o korištenju nusproizvoda vinske industrije u hranidbi ovaca i koza ukazuju da ih je moguće koristiti i to u količini za kominu grožđa oko 10-20% u suhoj tvari obroka, a sjemenki grožđa do 10%, dok je dodatak ekstrakta grožđa preporučen u količini 50 mg/kg. Prednost korištenja navedenih nusproizvoda vinske industrije u hranidbi ogleda se i u pozitivnom učinku fenolnih spojeva na same životinje, osobito u vrlo zahtjevnim i stresnim proizvodnim fazama (laktacija, visoka gravidnost, odbiće mladunčadi), kada pojačavaju antioksidativni učinak te dovode do smanjenja troškova potrebnih za njihovo zbrinjavanje i možebitno nesmetano uklanjanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek