Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1094741

Nusproizvodi vinske industrije u hranidbi ovaca i koza


Antunović, Zvonko; Novoselec, Josip; Klir Šalavardić Željka
Nusproizvodi vinske industrije u hranidbi ovaca i koza // Zbornik 22. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj
Osijek, Hrvatska, 2020. str. 53-63 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 1094741 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nusproizvodi vinske industrije u hranidbi ovaca i koza
(By-products of wine industry in the feeding of sheep and goats)

Autori
Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Klir Šalavardić Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik 22. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj / - , 2020, 53-63

Skup
22. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i 21. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 25.11.2020

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
nusproizvodi ; vinska industrija ; ovce ; koze
(by-products ; wine industry ; sheep ; goats)

Sažetak
Razvitkom prehrambeno-prerađivačkih industrija značajno se je povećala ponuda različitih nusproizvoda biljnog podrijetla koji nisu zanimljivi za uporabu u hranidbenom lancu humane populacije, ali se njihova uporaba potiče u animalnoj proizvodnji, osobito u oskudnim hranidbenim godinama. Od nusproizvoda vinske industrije najveće su količine ali i najveća se pozornost poklanja komini grožđa (trop grožđa), a manje sjemenkama grožđa, pogači od sjemenki grožđa i ekstraktu sjemenki grožđa. Već stoljećima mali preživači u Republici Hrvatskoj, a osobito ovce, žive u skladu s vinovom lozom. Stoga je cilj ovoga rada prikazati mogu li se i kako nusproizvodi vinske industrije koristiti u hranidbi ovaca i koza. Tijekom proizvodnje vina dobiju se različiti nusproizvodi koji se često smatraju otpadom, ali se mogu i dalje, s manje ili više uspjeha, iskoristiti. Najviše se dobiva komine/tropa grožđa, a znatno manje sjemenki grožđa te vinskog taloga koji se najčešće odlažu na tla oko samih vinograda što ima za posljedicu narušavanja kvalitete tala. Nusproizvode vinske industrije moguće je koristiti i u hranidbi životinja, osobito preživača, pa tako i ovaca i koza. Istraživanja o korištenju nusproizvoda vinske industrije u hranidbi ovaca i koza ukazuju da ih je moguće koristiti i to u količini za kominu grožđa oko 10-20% u suhoj tvari obroka, a sjemenki grožđa do 10%, dok je dodatak ekstrakta grožđa preporučen u količini 50 mg/kg. Prednost korištenja navedenih nusproizvoda vinske industrije u hranidbi ogleda se i u pozitivnom učinku fenolnih spojeva na same životinje, osobito u vrlo zahtjevnim i stresnim proizvodnim fazama (laktacija, visoka gravidnost, odbiće mladunčadi), kada pojačavaju antioksidativni učinak te dovode do smanjenja troškova potrebnih za njihovo zbrinjavanje i možebitno nesmetano uklanjanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zvonko Antunović (autor)

Avatar Url Željka Klir (autor)

Avatar Url Josip Novoselec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antunović, Zvonko; Novoselec, Josip; Klir Šalavardić Željka
Nusproizvodi vinske industrije u hranidbi ovaca i koza // Zbornik 22. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj
Osijek, Hrvatska, 2020. str. 53-63 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Antunović, Z., Novoselec, J. & Klir Šalavardić Željka (2020) Nusproizvodi vinske industrije u hranidbi ovaca i koza. U: Zbornik 22. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj.
@article{article, author = {Antunovi\'{c}, Zvonko and Novoselec, Josip}, year = {2020}, pages = {53-63}, keywords = {nusproizvodi, vinska industrija, ovce, koze}, title = {Nusproizvodi vinske industrije u hranidbi ovaca i koza}, keyword = {nusproizvodi, vinska industrija, ovce, koze}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Antunovi\'{c}, Zvonko and Novoselec, Josip}, year = {2020}, pages = {53-63}, keywords = {by-products, wine industry, sheep, goats}, title = {By-products of wine industry in the feeding of sheep and goats}, keyword = {by-products, wine industry, sheep, goats}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font