Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1094463

Ekstrakti začinskog i ljekovitog bilja kao prirodni inhibitori polifenol oksidaza


Bulaš, Natalia
Ekstrakti začinskog i ljekovitog bilja kao prirodni inhibitori polifenol oksidaza, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1094463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstrakti začinskog i ljekovitog bilja kao prirodni inhibitori polifenol oksidaza
(Spice and her extracts as natural inhibitors of polyphenol oxidases)

Autori
Bulaš, Natalia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
09.06

Godina
2020

Stranica
28

Mentor
Generalić Mekinić. Ivana

Ključne riječi
biljni ekstrakti ; enzimsko kvarenje ; polifenol oksidaza ; inhibitori posmeđivanja
(herbal extracts ; enzymatic spoilage ; polyphenol oxidase ; inhibitors of enzymatic browning)

Sažetak
Hrana je izrazito kvarljiv medij, a jedno od najvažnijih vrsta kvarenja je ono uzrokovano enzimima, osobito polifenol oksidazama. Voće i povrće obiluje ovim enzimima i fenolnim spojevima, a oštećenjem biljnog tkiva dolazi do pucanja stanica pri čemu se oslobađaju polifenol oksidaze koje potom dolaze u doticaj sa supstratom-fenolima što se očituje pojavom posmeđivanja. U svrhu sprječavanja posmeđivanja primjenjuju se brojne tehnike konzerviranja, a posebno je atraktivna i uporaba prirodnih dodataka. U ovom radu ispitano je inhibicijsko djelovanje ekstrakata začinskog i ljekovitog bilja na polifenol oksidazu iz jabuke. Dobiveni rezultati su pokazali da su, između testiranih ekstrakata, samo ekstrakti masline, kurkume i češnjaka učinkovito inhibirali polifenol oksidazu i spriječili posmeđivanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivana Generalić Mekinić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bulaš, Natalia
Ekstrakti začinskog i ljekovitog bilja kao prirodni inhibitori polifenol oksidaza, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Bulaš, N. (2020) 'Ekstrakti začinskog i ljekovitog bilja kao prirodni inhibitori polifenol oksidaza', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bula\v{s}, Natalia}, year = {2020}, pages = {28}, keywords = {biljni ekstrakti, enzimsko kvarenje, polifenol oksidaza, inhibitori posme\djivanja}, title = {Ekstrakti za\v{c}inskog i ljekovitog bilja kao prirodni inhibitori polifenol oksidaza}, keyword = {biljni ekstrakti, enzimsko kvarenje, polifenol oksidaza, inhibitori posme\djivanja}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bula\v{s}, Natalia}, year = {2020}, pages = {28}, keywords = {herbal extracts, enzymatic spoilage, polyphenol oxidase, inhibitors of enzymatic browning}, title = {Spice and her extracts as natural inhibitors of polyphenol oxidases}, keyword = {herbal extracts, enzymatic spoilage, polyphenol oxidase, inhibitors of enzymatic browning}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font