Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1093111

Utjecaj dodatka vode u procesu ekstrakcije na prinos i fenolni sastav djevičanskog maslinovog ulja sorte Leccino


Novoselić, Anja; Klisović, Dora; Lukić, Marina; Horvat, Ivana; Lukić, Igor; Brkić Bubola, Karolina
Utjecaj dodatka vode u procesu ekstrakcije na prinos i fenolni sastav djevičanskog maslinovog ulja sorte Leccino // Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena
Poreč, Hrvatska, 2020. str. 66-67 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1093111 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka vode u procesu ekstrakcije na prinos i fenolni sastav djevičanskog maslinovog ulja sorte Leccino
(Influence of water addition in the extraction process on oil yield and phenolic composition of Leccino cultivar virgin olive oil)

Autori
Novoselić, Anja ; Klisović, Dora ; Lukić, Marina ; Horvat, Ivana ; Lukić, Igor ; Brkić Bubola, Karolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena / - , 2020, 66-67

Skup
Znanstveni skup: Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 12.11.2020

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Maslinovo ulje ; dodatak vode ; malaksacija ; prinos ulja ; fenolni spojevi
(Olive oil ; water addition ; malaxation ; oil yield ; phenolic compounds)

Sažetak
Klimatske promjene imaju značajan utjecaj na količinu oborina što utječe na gubitak vlažnosti tla, a samim time i na gubitak udjela vode u plodu masline. Gubitak vode u plodu može dovesti do pojave suhog tijesta masline tijekom proizvodnje ulja, što otežava ekstrakciju ulja i može dovesti do gubitka u prinosu maslinovog ulja. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati utjecaj dodatka vode (40 mL) u tijesto maslina (800 g) tijekom proizvodnje ulja sorte Leccino u laboratorijskim uvjetima na proizvodne parametre (prinos ulja i indeks ekstraktabilnosti) i na sastav fenolnih spojeva određenih HPLC-DAD analizom. Dodatak vode u tijesto maslina tijekom procesa malaksacije nije imao značajan utjecaj na prinos i indeks ekstraktabilnosti ulja. Međutim, dodatak vode imao je utjecaj na povišenje koncentracije najzastupljenijeg sekoiridoida 3, 4-DHPEA-EDA što je utjecalo na povišenje koncentracije ukupnih sekoiridoida, iako se koncentracija pojedinih sekoiridoida (oleuropein i ligstrozid aglikoni (izomeri I i II), oleuropein aglikon (izomer II)) snizila. Dodatak vode tijekom malaksacije uzrokovao je i porast koncentracije ukupnih flavonoida, dok se koncentracija ukupnih jednostavnih fenola snizila. Dobiveni rezultati pokazali su da, iako dodatak vode tijekom malaksacije nije imao značajan utjecaj na prinos ulja i indeks ekstraktabilnosti ulja sorte Leccino, nastale promjene fenolnog profila ulja ukazuju na mogućnost povećanja oksidativne stabilnosti ulja, što bi kao posljedicu moglo imati produljenje njegovog roka trajnosti. Ovaj rad dijelom financira Hrvatska zaklada za znanost u sklopu realizacije projekata DOK-2018-09-2293 i projekta DOK2018-01-4693, koji je sufinanciran i od strane Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

145g.iptpo.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Novoselić, Anja; Klisović, Dora; Lukić, Marina; Horvat, Ivana; Lukić, Igor; Brkić Bubola, Karolina
Utjecaj dodatka vode u procesu ekstrakcije na prinos i fenolni sastav djevičanskog maslinovog ulja sorte Leccino // Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena
Poreč, Hrvatska, 2020. str. 66-67 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Novoselić, A., Klisović, D., Lukić, M., Horvat, I., Lukić, I. & Brkić Bubola, K. (2020) Utjecaj dodatka vode u procesu ekstrakcije na prinos i fenolni sastav djevičanskog maslinovog ulja sorte Leccino. U: Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena.
@article{article, author = {Novoseli\'{c}, Anja and Klisovi\'{c}, Dora and Luki\'{c}, Marina and Horvat, Ivana and Luki\'{c}, Igor and Brki\'{c} Bubola, Karolina}, year = {2020}, pages = {66-67}, keywords = {Maslinovo ulje, dodatak vode, malaksacija, prinos ulja, fenolni spojevi}, title = {Utjecaj dodatka vode u procesu ekstrakcije na prinos i fenolni sastav djevi\v{c}anskog maslinovog ulja sorte Leccino}, keyword = {Maslinovo ulje, dodatak vode, malaksacija, prinos ulja, fenolni spojevi}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Novoseli\'{c}, Anja and Klisovi\'{c}, Dora and Luki\'{c}, Marina and Horvat, Ivana and Luki\'{c}, Igor and Brki\'{c} Bubola, Karolina}, year = {2020}, pages = {66-67}, keywords = {Olive oil, water addition, malaxation, oil yield, phenolic compounds}, title = {Influence of water addition in the extraction process on oil yield and phenolic composition of Leccino cultivar virgin olive oil}, keyword = {Olive oil, water addition, malaxation, oil yield, phenolic compounds}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font