Pregled bibliografske jedinice broj: 1093111
Utjecaj dodatka vode u procesu ekstrakcije na prinos i fenolni sastav djevičanskog maslinovog ulja sorte Leccino
Utjecaj dodatka vode u procesu ekstrakcije na prinos i fenolni sastav djevičanskog maslinovog ulja sorte Leccino // Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena
Poreč, Hrvatska, 2020. str. 66-67 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1093111 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka vode u procesu ekstrakcije na
prinos i fenolni sastav djevičanskog maslinovog
ulja sorte Leccino
(Influence of water addition in the extraction
process on oil yield and phenolic composition of
Leccino cultivar virgin olive oil)
Autori
Novoselić, Anja ; Klisović, Dora ; Lukić, Marina ; Horvat, Ivana ; Lukić, Igor ; Brkić Bubola, Karolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena
/ - , 2020, 66-67
Skup
Znanstveni skup: Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 12.11.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Maslinovo ulje ; dodatak vode ; malaksacija ; prinos ulja ; fenolni spojevi
(Olive oil ; water addition ; malaxation ; oil yield ; phenolic compounds)
Sažetak
Klimatske promjene imaju značajan utjecaj na količinu oborina što utječe na gubitak vlažnosti tla, a samim time i na gubitak udjela vode u plodu masline. Gubitak vode u plodu može dovesti do pojave suhog tijesta masline tijekom proizvodnje ulja, što otežava ekstrakciju ulja i može dovesti do gubitka u prinosu maslinovog ulja. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati utjecaj dodatka vode (40 mL) u tijesto maslina (800 g) tijekom proizvodnje ulja sorte Leccino u laboratorijskim uvjetima na proizvodne parametre (prinos ulja i indeks ekstraktabilnosti) i na sastav fenolnih spojeva određenih HPLC-DAD analizom. Dodatak vode u tijesto maslina tijekom procesa malaksacije nije imao značajan utjecaj na prinos i indeks ekstraktabilnosti ulja. Međutim, dodatak vode imao je utjecaj na povišenje koncentracije najzastupljenijeg sekoiridoida 3, 4-DHPEA-EDA što je utjecalo na povišenje koncentracije ukupnih sekoiridoida, iako se koncentracija pojedinih sekoiridoida (oleuropein i ligstrozid aglikoni (izomeri I i II), oleuropein aglikon (izomer II)) snizila. Dodatak vode tijekom malaksacije uzrokovao je i porast koncentracije ukupnih flavonoida, dok se koncentracija ukupnih jednostavnih fenola snizila. Dobiveni rezultati pokazali su da, iako dodatak vode tijekom malaksacije nije imao značajan utjecaj na prinos ulja i indeks ekstraktabilnosti ulja sorte Leccino, nastale promjene fenolnog profila ulja ukazuju na mogućnost povećanja oksidativne stabilnosti ulja, što bi kao posljedicu moglo imati produljenje njegovog roka trajnosti. Ovaj rad dijelom financira Hrvatska zaklada za znanost u sklopu realizacije projekata DOK-2018-09-2293 i projekta DOK2018-01-4693, koji je sufinanciran i od strane Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Ivana Horvat
(autor)
Dora Klisović
(autor)
Karolina Brkić Bubola
(autor)
Anja Novoselić
(autor)
Igor Lukić
(autor)