Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1092971

Kumarin u nekim namirnicama koje sadrže cimet – ekstrakcija i određivanje HPLC metodom


Mihajlović; Lovro
Kumarin u nekim namirnicama koje sadrže cimet – ekstrakcija i određivanje HPLC metodom, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za bilogiju, Osijek


CROSBI ID: 1092971 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kumarin u nekim namirnicama koje sadrže cimet – ekstrakcija i određivanje HPLC metodom
(Coumarin in Cinnamon Containing Food – Extraction and HPLC Determination DETERMINATION)

Autori
Mihajlović ; Lovro

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za bilogiju

Mjesto
Osijek

Datum
14.09

Godina
2020

Stranica
29

Mentor
Molnar, Maja

Neposredni voditelj
Jakovljević, Martina

Ključne riječi
cimet ; kumarin ; ekstrakcija ; HPLC
(cinnamon ; coumarin ; extraction ; HPLC)

Sažetak
Cimet, kao začin te kao dodatak različitim grupama namirnica kao što su pahuljice za doručak, čajevi te pekarski proizvodi predstavlja važan dio prehrane. Cimet u svom sastavu, između brojnih bioaktivnih komponenti, sadržava i važan aktivni spoj kumarin. Za kumarin brojna istraživanja pokazuju kako ima povoljan zdravstveni učinak na organizam u optimalnoj koncentraciji, no povećana dugoročna konzumacija može dovesti do nepovoljnih utjecaja na zdravlje. U ovom završnom radu istraživala se koncentracija kumarina u deset različitih namirnica koje se nalaze na hrvatskom tržištu, uključujući mljevene začine i čajeve. Također, analizirani se različiti parametri ekstrakcije u svrhu pronalaska najbolje metode ekstrakcije kumarina iz cimeta i proizvoda koji sadrže cimet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Profili:

Avatar Url Martina Jakovljević Kovač (mentor)

Avatar Url Maja Molnar (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Mihajlović; Lovro
Kumarin u nekim namirnicama koje sadrže cimet – ekstrakcija i određivanje HPLC metodom, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za bilogiju, Osijek
Mihajlović & Lovro (2020) 'Kumarin u nekim namirnicama koje sadrže cimet – ekstrakcija i određivanje HPLC metodom', diplomski rad, diplomski, Odjel za bilogiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {29}, keywords = {cimet, kumarin, ekstrakcija, HPLC}, title = {Kumarin u nekim namirnicama koje sadr\v{z}e cimet – ekstrakcija i odre\djivanje HPLC metodom}, keyword = {cimet, kumarin, ekstrakcija, HPLC}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {29}, keywords = {cinnamon, coumarin, extraction, HPLC}, title = {Coumarin in Cinnamon Containing Food – Extraction and HPLC Determination DETERMINATION}, keyword = {cinnamon, coumarin, extraction, HPLC}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font