Pregled bibliografske jedinice broj: 1092971
Kumarin u nekim namirnicama koje sadrže cimet – ekstrakcija i određivanje HPLC metodom
Kumarin u nekim namirnicama koje sadrže cimet – ekstrakcija i određivanje HPLC metodom, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za bilogiju, Osijek
CROSBI ID: 1092971 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kumarin u nekim namirnicama koje sadrže cimet –
ekstrakcija
i određivanje HPLC metodom
(Coumarin in Cinnamon Containing Food – Extraction
and HPLC Determination
DETERMINATION)
Autori
Mihajlović ; Lovro
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za bilogiju
Mjesto
Osijek
Datum
14.09
Godina
2020
Stranica
29
Mentor
Molnar, Maja
Neposredni voditelj
Jakovljević, Martina
Ključne riječi
cimet ; kumarin ; ekstrakcija ; HPLC
(cinnamon ; coumarin ; extraction ; HPLC)
Sažetak
Cimet, kao začin te kao dodatak različitim grupama namirnica kao što su pahuljice za doručak, čajevi te pekarski proizvodi predstavlja važan dio prehrane. Cimet u svom sastavu, između brojnih bioaktivnih komponenti, sadržava i važan aktivni spoj kumarin. Za kumarin brojna istraživanja pokazuju kako ima povoljan zdravstveni učinak na organizam u optimalnoj koncentraciji, no povećana dugoročna konzumacija može dovesti do nepovoljnih utjecaja na zdravlje. U ovom završnom radu istraživala se koncentracija kumarina u deset različitih namirnica koje se nalaze na hrvatskom tržištu, uključujući mljevene začine i čajeve. Također, analizirani se različiti parametri ekstrakcije u svrhu pronalaska najbolje metode ekstrakcije kumarina iz cimeta i proizvoda koji sadrže cimet.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju