Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1092852

Utjecaj dodatka kakaove ljuske na svojstva mliječne čokolade


Milošević, Ines
Utjecaj dodatka kakaove ljuske na svojstva mliječne čokolade, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1092852 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka kakaove ljuske na svojstva mliječne čokolade
(Effect of Addition of Cocoa Shell on Properties of Milk Chocolate)

Autori
Milošević, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
23.11

Godina
2020

Stranica
42

Mentor
Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana

Neposredni voditelj
Barišić, Veronika

Ključne riječi
mliječna čokolada ; kakaova ljuska ; visokonaponsko električno pražnjenje
(milk chocolate ; cocoa shell ; high voltage electrical discharge)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je odrediti kakav utjecaj će imati dodatak kakaove ljuske na svojstva mliječne čokolade. Čokolade su proizvedene u laboratorijskom kugličnom mlinu uz dodatak netretirane i tretirane kakaove ljuske u udjelima od 2, 5 % i 5 %. Kakaova ljuska tretirana je visokonaponskim električnim pražnjenjem 15 minuta na frekvenciji 40 Hz i u koncentraciji ljuske od 3 %. Nakon procesa miješanja u kugličnom mlinu čokolade su ručno temperirane, oblikovane i ohlađene. Nakon proizvodnje određeni su sljedeći parametri: boja, tekstura, veličina čestica i viskoznost. Istraživanjem je utvrđeno da je dodatkom kakaove ljuske došlo do promjena na čokoladama, odnosno došlo je do potamnjivanja čokolada, povećanja tvrdoće, plastične viskoznosti i granice tečenja. Također veličina čestica se povećala, a ukupna površina čestica smanjila se dodatkom kakaove ljuske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-8709 - Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda (COCOCHOCO) (Ačkar, Đurđica, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Avatar Url Veronika Barišić (mentor)

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Milošević, Ines
Utjecaj dodatka kakaove ljuske na svojstva mliječne čokolade, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Milošević, I. (2020) 'Utjecaj dodatka kakaove ljuske na svojstva mliječne čokolade', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Milo\v{s}evi\'{c}, Ines}, year = {2020}, pages = {42}, keywords = {mlije\v{c}na \v{c}okolada, kakaova ljuska, visokonaponsko elektri\v{c}no pra\v{z}njenje}, title = {Utjecaj dodatka kakaove ljuske na svojstva mlije\v{c}ne \v{c}okolade}, keyword = {mlije\v{c}na \v{c}okolada, kakaova ljuska, visokonaponsko elektri\v{c}no pra\v{z}njenje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Milo\v{s}evi\'{c}, Ines}, year = {2020}, pages = {42}, keywords = {milk chocolate, cocoa shell, high voltage electrical discharge}, title = {Effect of Addition of Cocoa Shell on Properties of Milk Chocolate}, keyword = {milk chocolate, cocoa shell, high voltage electrical discharge}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font