Pregled bibliografske jedinice broj: 1091978
Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji šećerne repe u Hrvatskoj
Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji šećerne repe u Hrvatskoj, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1091978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji šećerne repe u Hrvatskoj
(Analysis of limiting factors in sugar beet production in Croatia)
Autori
Šokić, Krešimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2020
Stranica
43
Mentor
Pospišil, Milan
Ključne riječi
šećerna repa, stanje, problemi u proizvodnji
(sugar beet, condition, production problems)
Sažetak
U radu su opisani stanje u proizvodnji šećerne repe u Hrvatskoj i problemi koji prate ovu proizvodnju te predložena moguća rješenja. U posljednjem petogodišnjem razdoblju (2015. – 2019.) prema podacima Državnog zavoda za statistiku proizvedeno je 941.331 tona šećerne repe, uz prosječan prinos korijena od 62, 54 t/ha. U usporedbi s ostalim državama Europske Unije površina i proizvodnja šećerne repe u Hrvatskoj opada, a prinosi blago rastu. Padom cijene šećerne repe i ukidanjem proizvodnih kvota u EU, došlo je do smanjenja interesa proizvođača za sjetvu šećerne repe u nas. Zbog neopravdane specijalizacije pojedinih tvrtki i OPG-a u nekim područjima došlo je do ograničavanja proizvodnih područja pa se repa uzgaja na suženom području uglavnom istih proizvođača. Osnovni problem u uzgoju šećerne repe je smanjenje površina i variranje prosječnih prinosa uslijed različitih nepogoda, ali i ekonomskih pokazatelja i agrarne politike. Osnovni čimbenici koji neposredno utječu na proizvodnju šećerne repe su: variranje otkupne cijene, visoki proizvodni troškovi, propusti u tehnologiji proizvodnje, smanjenje broja pripravaka u zaštiti šećerne repe, rezistentnost korova, štetnika i biljnih bolesti, nepovoljni vremenski uvjeti te narušeno povjerenje između proizvođača i kupca. Moguća rješenja za navedene izazove treba tražiti u dodatnim potporama za šećernu repu, stabilizaciji otkupne cijene, smanjenju troškova repromaterijala, stalnoj edukaciji proizvođača i vođenju tehnologije proizvodnje šećerne repe prema pravilima struke te kontinuiranom ulaganju u novu mehanizaciju i sustave za navodnjavanje.
Izvorni jezik
Hrvatski