Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1091726

PREHRANA I ORALNO ZDRAVLJE


Kopić, Vlatko; Petrović, Sanjin
PREHRANA I ORALNO ZDRAVLJE // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 99-99 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1091726 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PREHRANA I ORALNO ZDRAVLJE
(DIET AND ORAL HEALTH)

Autori
Kopić, Vlatko ; Petrović, Sanjin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019, 99-99

ISBN
978-953-7005-66-5

Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
oralno zdravlje, prehrana, prevencija karijesa
(oral health, diet, caries prevention)

Sažetak
Prema definiciji koju daje Svjetska udruga dentalne medicine (FDI), oralno zdravlje ne predstavlja samo stanje odsustva bolesti zuba i okonih struktura u usnoj šupljini, već uključuje sposobnost nesmetanog govora, osmijeha, mirisa, okusa, dodira, žvakanja, gutanja i prenošenja niza emocija kroz izraze lica bez boli, nelagode i bolesti kraniofacijalnog kompleksa. U postizanju stanja potpunog oralnog zdravlja prehrana ima značajnu ulogu. Iako ograničenog opsega, znanstvena su istraživanja dokazala, među ostalim, korelaciju prehrane i nastanka karijesa, dentalne erozije, razvoja cakline te stanja zdravlja parodonta i sluznice usne šupljine. Već intrauterino, nutricijski disbalans može pogodovati nastanku malformacija i drugih patoloških promjena na zubima i ostalim komponenatama stomatognatog sustava. Razvoj karijesa izravno je povezan s prehranom bogatom lako razgradivim ugljikohidratima iz kojih djelovanjem kariogenih bakterija nastaju kiseli metaboliti koji izravno sudjeluju u procesu demineralizacije tvrdih zubnih tkiva. Poznato je da bolesti parodonta imaju rapidniji tijek u pothranjenoj populaciji. Konzumacija pojedinih namirnica može, s druge strane, imati kariostatski učinak, baziran na stimulaciji sekrecije sline, smanjenju apsorpcije šećera sadržanih u hrani i sadržaju kemijskih elemenata poput fluorida, koji sudeluju u remineralizaciji cakline. Napredak u razumijevanju djelovanja makro- i mikronutrijenata na fiziološke i patološke procese u oralnoj sredini pomaže razvoju preventivnih mjera kojima je cilj unaprijeđenje oralnog zdravlja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Dentalna medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Klinički bolnički centar Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlatko Kopić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.ptfos.unios.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kopić, Vlatko; Petrović, Sanjin
PREHRANA I ORALNO ZDRAVLJE // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 99-99 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Kopić, V. & Petrović, S. (2019) PREHRANA I ORALNO ZDRAVLJE. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH.
@article{article, author = {Kopi\'{c}, Vlatko and Petrovi\'{c}, Sanjin}, year = {2019}, pages = {99-99}, keywords = {oralno zdravlje, prehrana, prevencija karijesa}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {PREHRANA I ORALNO ZDRAVLJE}, keyword = {oralno zdravlje, prehrana, prevencija karijesa}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Kopi\'{c}, Vlatko and Petrovi\'{c}, Sanjin}, year = {2019}, pages = {99-99}, keywords = {oral health, diet, caries prevention}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {DIET AND ORAL HEALTH}, keyword = {oral health, diet, caries prevention}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font