Pregled bibliografske jedinice broj: 1091726
PREHRANA I ORALNO ZDRAVLJE
PREHRANA I ORALNO ZDRAVLJE // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 99-99 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1091726 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PREHRANA I ORALNO ZDRAVLJE
(DIET AND ORAL HEALTH)
Autori
Kopić, Vlatko ; Petrović, Sanjin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019, 99-99
ISBN
978-953-7005-66-5
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
oralno zdravlje, prehrana, prevencija karijesa
(oral health, diet, caries prevention)
Sažetak
Prema definiciji koju daje Svjetska udruga dentalne medicine (FDI), oralno zdravlje ne predstavlja samo stanje odsustva bolesti zuba i okonih struktura u usnoj šupljini, već uključuje sposobnost nesmetanog govora, osmijeha, mirisa, okusa, dodira, žvakanja, gutanja i prenošenja niza emocija kroz izraze lica bez boli, nelagode i bolesti kraniofacijalnog kompleksa. U postizanju stanja potpunog oralnog zdravlja prehrana ima značajnu ulogu. Iako ograničenog opsega, znanstvena su istraživanja dokazala, među ostalim, korelaciju prehrane i nastanka karijesa, dentalne erozije, razvoja cakline te stanja zdravlja parodonta i sluznice usne šupljine. Već intrauterino, nutricijski disbalans može pogodovati nastanku malformacija i drugih patoloških promjena na zubima i ostalim komponenatama stomatognatog sustava. Razvoj karijesa izravno je povezan s prehranom bogatom lako razgradivim ugljikohidratima iz kojih djelovanjem kariogenih bakterija nastaju kiseli metaboliti koji izravno sudjeluju u procesu demineralizacije tvrdih zubnih tkiva. Poznato je da bolesti parodonta imaju rapidniji tijek u pothranjenoj populaciji. Konzumacija pojedinih namirnica može, s druge strane, imati kariostatski učinak, baziran na stimulaciji sekrecije sline, smanjenju apsorpcije šećera sadržanih u hrani i sadržaju kemijskih elemenata poput fluorida, koji sudeluju u remineralizaciji cakline. Napredak u razumijevanju djelovanja makro- i mikronutrijenata na fiziološke i patološke procese u oralnoj sredini pomaže razvoju preventivnih mjera kojima je cilj unaprijeđenje oralnog zdravlja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Dentalna medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Klinički bolnički centar Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek
Profili:
Vlatko Kopić
(autor)