Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1091301

Metode detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima


Horvatić, Karlo
Metode detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1091301 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metode detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima
(Lysozyme Detection and Quantification Methods in Food Products)

Autori
Horvatić, Karlo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2020

Stranica
14

Mentor
Strelec, Ivica

Ključne riječi
lizozim ; detekcija ; kvantifikacija ; prehrambeni proizvodi
(lysozyme ; detection ; quantification ; food products)

Sažetak
Lizozim (EC 3.2.1.17) je hidrolitički enzim koji provodi cijepanje ß-1, 4-glikozidnih veza između N-acetilmuraminske kiseline i N-acetilglukozamina peptidoglikana stanične stjenke bakterija, te svojim djelovanjem sprječava razmnožavanje bakterija, odnosno pokazuje antibakterijsko djelovanje. Upravo je zbog svog antibakterijskog djelovanja protiv gram pozitivnih bakterija lizozim naišao na primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji gdje se koristi kao aditiv, tj. antimikrobni agens. U današnje vrijeme kada borba za ostvarenjem profita tvrtki pokatkad nadilazi dozvoljenu uporabu ovog antimikrobnog agensa, javlja se potreba za sustavnim praćenjem njegove uporabe kako u prehrambenim, tako i farmaceutskim proizvodima, a sve u svrhu zaštite potrošača, ali isto tako i sprječavanja nelojalne konkurencije. Upravo će se ovim završnim radom dati pregled trenutnih metoda detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivica Strelec (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Horvatić, Karlo
Metode detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Horvatić, K. (2020) 'Metode detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvati\'{c}, Karlo}, year = {2020}, pages = {14}, keywords = {lizozim, detekcija, kvantifikacija, prehrambeni proizvodi}, title = {Metode detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima}, keyword = {lizozim, detekcija, kvantifikacija, prehrambeni proizvodi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvati\'{c}, Karlo}, year = {2020}, pages = {14}, keywords = {lysozyme, detection, quantification, food products}, title = {Lysozyme Detection and Quantification Methods in Food Products}, keyword = {lysozyme, detection, quantification, food products}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font