Pregled bibliografske jedinice broj: 1091301
Metode detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima
Metode detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1091301 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode detekcije i kvantifikacije lizozima u
prehrambenim proizvodima
(Lysozyme Detection and Quantification Methods in
Food Products)
Autori
Horvatić, Karlo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2020
Stranica
14
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
lizozim ; detekcija ; kvantifikacija ; prehrambeni proizvodi
(lysozyme ; detection ; quantification ; food products)
Sažetak
Lizozim (EC 3.2.1.17) je hidrolitički enzim koji provodi cijepanje ß-1, 4-glikozidnih veza između N-acetilmuraminske kiseline i N-acetilglukozamina peptidoglikana stanične stjenke bakterija, te svojim djelovanjem sprječava razmnožavanje bakterija, odnosno pokazuje antibakterijsko djelovanje. Upravo je zbog svog antibakterijskog djelovanja protiv gram pozitivnih bakterija lizozim naišao na primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji gdje se koristi kao aditiv, tj. antimikrobni agens. U današnje vrijeme kada borba za ostvarenjem profita tvrtki pokatkad nadilazi dozvoljenu uporabu ovog antimikrobnog agensa, javlja se potreba za sustavnim praćenjem njegove uporabe kako u prehrambenim, tako i farmaceutskim proizvodima, a sve u svrhu zaštite potrošača, ali isto tako i sprječavanja nelojalne konkurencije. Upravo će se ovim završnim radom dati pregled trenutnih metoda detekcije i kvantifikacije lizozima u prehrambenim proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija