Pregled bibliografske jedinice broj: 1091297
Makromolekularna zgusnutost
Makromolekularna zgusnutost, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1091297 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Makromolekularna zgusnutost
(Macromolecular Crowding)
Autori
Hrsan, Jana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.09
Godina
2020
Stranica
10
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
makromolekularna zgusnutost ; isključeni volumen ; enzimska aktivnost ; stabilnost proteina
(macromolecular crowding ; excluded volume ; enzymatic activity ; protein stability)
Sažetak
Biokemijski procesi unutar stanica odvijaju se u uvjetima makromolekularne zgusnutosti. Makromolekularna zgusnutost, poznata kao efekt isključenog volumena, definira se kao međusobni utjecaj staničnih molekula jednih na druge. Ispitivanja aktivnosti enzima obično se provode u uvjetima koji ne uzimaju u obzir makromolekularnu zgusnutost prirodno prisutnu u stanicama in vivo. Primjenom različitih agensa za postizanje makromolekularne zgusnutosti tijekom ispitivanja enzimske aktivnosti, pokazano je da enzimi, u uvjetima makromolekularne zgusnutosti, često pokazuju drugačije kinetičke parametre od onih dobivenih „standardnim“ testom. Uz navedeno, makromolekularna zgusnutost znatno utječe na stabilnost, mobilnost, sposobnost međusobna spajanja i aktivnost molekula poput proteina i enzima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija