Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1091297

Makromolekularna zgusnutost


Hrsan, Jana
Makromolekularna zgusnutost, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1091297 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Makromolekularna zgusnutost
(Macromolecular Crowding)

Autori
Hrsan, Jana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.09

Godina
2020

Stranica
10

Mentor
Strelec, Ivica

Ključne riječi
makromolekularna zgusnutost ; isključeni volumen ; enzimska aktivnost ; stabilnost proteina
(macromolecular crowding ; excluded volume ; enzymatic activity ; protein stability)

Sažetak
Biokemijski procesi unutar stanica odvijaju se u uvjetima makromolekularne zgusnutosti. Makromolekularna zgusnutost, poznata kao efekt isključenog volumena, definira se kao međusobni utjecaj staničnih molekula jednih na druge. Ispitivanja aktivnosti enzima obično se provode u uvjetima koji ne uzimaju u obzir makromolekularnu zgusnutost prirodno prisutnu u stanicama in vivo. Primjenom različitih agensa za postizanje makromolekularne zgusnutosti tijekom ispitivanja enzimske aktivnosti, pokazano je da enzimi, u uvjetima makromolekularne zgusnutosti, često pokazuju drugačije kinetičke parametre od onih dobivenih „standardnim“ testom. Uz navedeno, makromolekularna zgusnutost znatno utječe na stabilnost, mobilnost, sposobnost međusobna spajanja i aktivnost molekula poput proteina i enzima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivica Strelec (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Hrsan, Jana
Makromolekularna zgusnutost, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Hrsan, J. (2020) 'Makromolekularna zgusnutost', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrsan, Jana}, year = {2020}, pages = {10}, keywords = {makromolekularna zgusnutost, isklju\v{c}eni volumen, enzimska aktivnost, stabilnost proteina}, title = {Makromolekularna zgusnutost}, keyword = {makromolekularna zgusnutost, isklju\v{c}eni volumen, enzimska aktivnost, stabilnost proteina}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrsan, Jana}, year = {2020}, pages = {10}, keywords = {macromolecular crowding, excluded volume, enzymatic activity, protein stability}, title = {Macromolecular Crowding}, keyword = {macromolecular crowding, excluded volume, enzymatic activity, protein stability}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font