Pregled bibliografske jedinice broj: 1091146
Mikotoksini plijesni iz roda Fusarium u pivarskim sirovinama
Mikotoksini plijesni iz roda Fusarium u pivarskim sirovinama, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1091146 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikotoksini plijesni iz roda Fusarium u pivarskim
sirovinama
(Fusarium spp. Mycotoxins in Raw Materials for
Brewing)
Autori
Heric, Lea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2020
Stranica
15
Mentor
Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
ječam ; pšenica ; slad ; pivo ; plijesni ; Fusarium ; mikotoksini
(barley ; wheat ; Fusarium ; malt ; wort ; beer ; mycotoxins)
Sažetak
Mikroflora ječma i pšenice sastoji se u najvećoj mjeri od bakterija, kavasaca i filamentoznih plijesni. Tijekom skladištenja i u procesu prerade u slad uslijed promjene uvjeta okoline sastav mikroflore se mijenja. Najveći problem u sladarstvu predstavljaju plijesni zbog štetnih metabolita (mikotoksina) koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću slada, samim time i piva. Najznačajnije plijesni spadaju u rod Fusarium i ukoliko dođe do zaraze predstavljaju opasnost od velikih ekonomskih gubitaka. Da bi se to spriječilo nužna je prevencija i kontrola zaraze navedenim plijesnima, te praćenje njihovog utjecaja na proizvodni proces.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Kristina Mastanjević
(mentor)