Pregled bibliografske jedinice broj: 1091145
Prijenos deoksinivalenola i njegovih derivata iz ječma u slad tijekom procesa slađenja
Prijenos deoksinivalenola i njegovih derivata iz ječma u slad tijekom procesa slađenja, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1091145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prijenos deoksinivalenola i njegovih derivata iz
ječma u slad tijekom procesa slađenja
(Transfer of deoxynivalenol and its derivates from
barley to malt during malting process)
Autori
Marić, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.09
Godina
2020
Stranica
35
Mentor
Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
mikotoksini ; ječam ; slad ; deoksinivalenol ; Fusarium graminearum
(mycotoxins ; barley ; malt ; deoxynivalenol ; Fusarium graminearum)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti utjecaj izmjene vode tijekom močenja i različitih razina kontaminacije plijesni Fusarium graminearum na koncentracije deoksinivalenola I njegovih derivata u ječmenom sladu. Uzorci ječma su podvrgnuti dvama postupcima mikroslađenja - izmjeni vode tijekom slađenja, a drugi bez izmjene vode tijekom slađenja. Slad je bio kontaminiran različitim stupnjevima kontaminacije F. graminearumom (0%, 10% i 20%). Rezultati pokazuju da su sladovi s većom razinom kontaminacije F. graminearum sadržavali i veće koncentracije ovih mikotoksina. Veće koncentracije sekundarnih metabolita plijesni određene su u uzorcima izloženim svježe izmijenjenoj vodi, osobito deoksinivalenola. Promjena vode tijekom močenja rezultirala je višim koncetracijama određivanih mikotoksina u konačnom proizvodu-sladu
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Kristina Mastanjević
(mentor)