Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1091145

Prijenos deoksinivalenola i njegovih derivata iz ječma u slad tijekom procesa slađenja


Marić, Tanja
Prijenos deoksinivalenola i njegovih derivata iz ječma u slad tijekom procesa slađenja, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1091145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prijenos deoksinivalenola i njegovih derivata iz ječma u slad tijekom procesa slađenja
(Transfer of deoxynivalenol and its derivates from barley to malt during malting process)

Autori
Marić, Tanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.09

Godina
2020

Stranica
35

Mentor
Mastanjević, Kristina

Ključne riječi
mikotoksini ; ječam ; slad ; deoksinivalenol ; Fusarium graminearum
(mycotoxins ; barley ; malt ; deoxynivalenol ; Fusarium graminearum)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti utjecaj izmjene vode tijekom močenja i različitih razina kontaminacije plijesni Fusarium graminearum na koncentracije deoksinivalenola I njegovih derivata u ječmenom sladu. Uzorci ječma su podvrgnuti dvama postupcima mikroslađenja - izmjeni vode tijekom slađenja, a drugi bez izmjene vode tijekom slađenja. Slad je bio kontaminiran različitim stupnjevima kontaminacije F. graminearumom (0%, 10% i 20%). Rezultati pokazuju da su sladovi s većom razinom kontaminacije F. graminearum sadržavali i veće koncentracije ovih mikotoksina. Veće koncentracije sekundarnih metabolita plijesni određene su u uzorcima izloženim svježe izmijenjenoj vodi, osobito deoksinivalenola. Promjena vode tijekom močenja rezultirala je višim koncetracijama određivanih mikotoksina u konačnom proizvodu-sladu

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Marić, Tanja
Prijenos deoksinivalenola i njegovih derivata iz ječma u slad tijekom procesa slađenja, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Marić, T. (2020) 'Prijenos deoksinivalenola i njegovih derivata iz ječma u slad tijekom procesa slađenja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Tanja}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {mikotoksini, je\v{c}am, slad, deoksinivalenol, Fusarium graminearum}, title = {Prijenos deoksinivalenola i njegovih derivata iz je\v{c}ma u slad tijekom procesa sla\djenja}, keyword = {mikotoksini, je\v{c}am, slad, deoksinivalenol, Fusarium graminearum}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Tanja}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {mycotoxins, barley, malt, deoxynivalenol, Fusarium graminearum}, title = {Transfer of deoxynivalenol and its derivates from barley to malt during malting process}, keyword = {mycotoxins, barley, malt, deoxynivalenol, Fusarium graminearum}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font