Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1091079

Utjecaj temperature, vremena miješanja i vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Levantinka


Lorena Tomić
Utjecaj temperature, vremena miješanja i vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Levantinka, 2015., diplomski rad, diplomski, Kemijsko tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1091079 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature, vremena miješanja i vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Levantinka
(Influence of temperature, mixing time and storage time on oxidative stability of olive oil obtained from the variety Levantinka)

Autori
Lorena Tomić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
29.09

Godina
2015

Stranica
43

Mentor
Renato Stipišić

Ključne riječi
maslinovo ulje, vrijeme miješanja, temperatura miješanja, oksidacijska stabilnost
(olive oil, mixing time, mixing temperature, oxidative stability)

Sažetak
Masline su plodovi zimzelenog drveta Olea europaea L. koje raste u mediteranskom području. Plodovi maslina imaju mesnato usplođe puno ulja, a iznutra sjemenke u kojima također ima ulja, ali slabije kvalitete. Sadržaj ulja u plodu ovisi o sorti, agrotehničkim uvjetima te stupnju zrelosti. Tehnološki proces prerade plodova maslina u ulje obuhvaća operacije koje se obavljaju u samom pogonu. U ove operacije spada vaganje, odstranjivanje lišća, pranje, tuširanje, odvajanje koštice, mljevenje, miješanje, doziranje, odvajanje kapljevite i krute faze te odvajanje ulja iz kapljevite faze. Maslinovo ulje jedno je od najstarijih poznatih ulja i odavno je cijenjeno radi svoje biološke i nutritivne vrijednosti. Po svom sastavu gotovo je idealna masnoća i ima višestruki utjecaj na zdravlje čovjeka. Način prerade maslinova ulja izravno utječe na prijenos sastojaka iz ploda masline te tako utječe na kemiju i senzorska svojstva maslinovog ulja. Maslinovo ulje je podložno razgradnji, odnosno kvarenju. Za vrijeme skladištenja moguće su razne promjene koje utječu na promjenu njegove kvalitete. Vrsta i stupanj tih promjena ovise o uvjetima čuvanja ulja. U ovom radu je ispitivan utjecaj temperature, vremena miješanja i vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Levantinka. Dobiveni rezultati ukazuju da je najveću oksidacijsku stabilnost imalo ulje dobiveno pri temperaturi miješanja maslinova tijesta 36 °C i vremenu miješanja od 30 minuta.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Renato Stipišić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lorena Tomić
Utjecaj temperature, vremena miješanja i vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Levantinka, 2015., diplomski rad, diplomski, Kemijsko tehnološki fakultet, Split
Lorena Tomić (2015) 'Utjecaj temperature, vremena miješanja i vremena skladištenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Levantinka', diplomski rad, diplomski, Kemijsko tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {43}, keywords = {maslinovo ulje, vrijeme mije\v{s}anja, temperatura mije\v{s}anja, oksidacijska stabilnost}, title = {Utjecaj temperature, vremena mije\v{s}anja i vremena skladi\v{s}tenja na oksidacijsku stabilnost maslinova ulja dobivenog od sorte Levantinka}, keyword = {maslinovo ulje, vrijeme mije\v{s}anja, temperatura mije\v{s}anja, oksidacijska stabilnost}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {43}, keywords = {olive oil, mixing time, mixing temperature, oxidative stability}, title = {Influence of temperature, mixing time and storage time on oxidative stability of olive oil obtained from the variety Levantinka}, keyword = {olive oil, mixing time, mixing temperature, oxidative stability}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font